De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Wel of geen deksel op de pan
Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht. Die lekkere geur komt toch wel de keuken in.
Laat de bouillon net onder het kookpunt trekken, zo geven de ingrediënten de meeste smaak af. Als je de bouillon kookt, stollen de eiwitten uit het vlees en wordt de bouillon troebel. Dit heet ook wel 'blinde bouillon'.
Voor een sterke bouillon laat je de ingrediënten heel lang en rustig trekken, zodat ze hun smaak kunnen afgeven en zodat gelatine uit de botten smelt en oplost in de bouillon. Hoe langer je de bouillon trekt, hoe meer smaakstoffen en gelatine hij bevat.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Bouillon + extra's = een héérlijk soepje
Vetdeeltjes en onzuiverheden blijven vervolgens aan het gestolde eiwit plakken. Zo kun je ze er mooi afscheppen of eruit zeven. Resultaat: een heerlijk heldere soep. Daarna voeg je er al je favoriete extra's aan toe.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak. Laat de soep in plaats daarvan pruttelen op een zacht vuurtje. Als je van een beetje spicy houdt kun je gerust wat rode peper toevoegen aan de soep.
Wat doet zo'n botten bouillon voor je gezondheid? Het zorgt voor gezonde darmen.De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen. Gezonde darmen zijn essentieel voor je algehele fysieke en mentale gezondheid.
Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Wat niet wenselijk is bij het bereiden van voedsel. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Clarifiëren kan alleen met opgeklopt eiwit, maar om een nog smaakvollere bouillon te krijgen, voegen we aan het eiwit gesneden groenten en rundergehakt toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg het eiwit/gehaktmengsel toe aan de ontvette bouillon en breng het geheel aan de kook.
Zodra je soep begint te sudderen, zal er een grijzige schuimlaag aan de bovenkant verschijnen. Dat zijn gestolde eiwitten. Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan. Zo voorkom je dat je kippensoep troebel wordt.
Dat komt doordat veel mensen graag even in hun pannen kijken, bijvoorbeeld om te controleren of het water al kookt, of om te kijken of de saus al is ingedikt. Vaak moet je hiervoor het deksel van de pan nemen, waardoor veel warmte vrij komt. Met een glazen deksel is dat niet meer nodig.
Het clarifiëren van bouillon houdt in dat je alle onzuiverheden en kleine vetdeeltjes die maken dat je bouillon troebel is, verwijderd. Door al deze onzuiverheden te verwijderen wordt je bouillon helder en doorzichtig. Het heet dan ook geen bouillon meer maar een consommé.
Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven (bijvoorbeeld rijst koken in bouillon).
"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer.Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Verschillende producten kunnen elkaar besmetten.Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook condensdruppeltjes kunnen in het product vallen. En je voedsel kan uitdrogen, zegt Zwietering ,,Als het voedsel nog warm is komt er veel damp vrij.
Bouillon zit vol belangrijke aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en als deze worden gecombineerd met magnesium, boor en mangaan helpen ze bij de vorming van sterke botten. Naast al deze mineralen bevat bouillon ook veel zink, wat nodig is voor een gezond immuunsysteem, helemaal in dit vroege stadium van het leven.
Het beste antwoord. Ligt eraan wat je onder bouillon verstaat. Maak je die zelf dan heb je het zoutgehalte helemaal zelf in de hand. Bouillon kan je groente extra smaak geven.
Los 1 tablet op in 1/2 liter kokend water. Tip voor Groentesaus 1. Kook een bloemkool gaar.