− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt. Als u langer buiten bewustzijn bent, heeft u een zware hersenschudding. Dit wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Ook kunt u een kleine bloeding in uw hersenen krijgen.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
De eerste periode na het ongeval kun je vervelende gevolgen ervaren. Dit is vaak tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, traag denken, problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over.
Hoewel minder bekend en minder erkend, kunnen mensen dus ook langere tijd na een hersenschudding of whiplash, cognitieve en/ of lichamelijke problemen hebben.
Heb je na een slag of val op het hoofd echter last van sufheid, verwardheid, blijvende misselijkheid of braken, erge hoofdpijn, neem dan onmiddellijk contact op met een huisarts.
Veel voorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na bijvoorbeeld een aanrijding, snel moe, vergeetachtig, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of ...
Een wekadvies betekent dat iemand u 24 uur gaat controleren. De eerste 6 uur na het ongeluk controleert die persoon u elk uur, daarna elke 2 uur. Die persoon moet direct de huisarts of huisartsenpost bellen: als u niet goed wakker te krijgen bent.
Een flinke klap op het hoofd na een val uit het klimrek of je hoofd stoten tegen de deurpost. Pijnlijk, maar gelukkig is het niet altijd foute boel. Het is wel fijn als je de signalen van hoofdletsel herkent en weet wat je dan moet doen.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Bij een hersenschudding kan het kind enkele minuten bewusteloos zijn geweest, niet meer goed weten wat er juist gebeurd is, misselijk zijn en moeten braken. Het is ook moe en wil slapen. Nadien kan het klagen van hoofdpijn en duizeligheid, en zal het wat suf zijn.
U moet meteen contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost als: U erg hard gevallen bent of een erg harde klap op uw hoofd heeft gekregen. U 60 jaar of ouder bent. U een jong kind heeft dat gevallen is.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Hersenschudding en andere symptomen
Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Wat u niet moet doen
Alcohol drinken; Uw hersenen reageren nu anders op alcohol dan u gewend bent. Zolang u niet hersteld bent, verergert het gebruik van alcohol alle symptomen van de hersenschudding.
Sommige klachten als misselijkheid en verwardheid kunnen binnen een aantal uren verdwenen zijn. Andere klachten, zoals problemen met concentratie of vermoeidheid, houden meestal langer aan en kunnen blijvend zijn. In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk lichamelijke genezing.