Een sorbet is een ijsgerecht zonder vet of eierdooiers. Hierdoor is sorbetijs broos en smelt het sneller dan roomijs. De basisingrediënten van sorbet zijn vruchtensap, een alcoholische drank en suikerstroop.
Het vindt zijn oorsprong in het Arabische شُرَّابَات (sharbāt, zonder leestekens ook wel geschreven als "شربات"), dat "drank" of "sap" betekent. Het verder afgeleide šurba of šarba (شَرْبَة) betekent "koele drank".
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig.
Sorbet bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als een waterijsje, maar kan ook vruchtenextracten, wijn en gedestilleerde dranken bevatten. Om een sorbet een fruitsorbet te mogen noemen moet er minstens 25% eetbare delen fruit in de sorbet zitten. Voor citrusvruchten is dit 15%. Twee bolletjes sorbet bevatten 110 kcal.
Sorbet bevat naast water en suiker ook vruchtenextracten, (gearomatiseerde) wijn of andere dranken. Een fruitsorbet bevat minstens 25 % fruit. Sorbet bevat weinig tot geen vetten maar wel (fruit)suikers. Eén bol sorbet (50 g) levert gemiddeld 55 kcal.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Een sorbet is een ijsgerecht zonder vet of eierdooiers. Hierdoor is sorbetijs broos en smelt het sneller dan roomijs. De basisingrediënten van sorbet zijn vruchtensap, een alcoholische drank en suikerstroop.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Nederlands (Wordt uitgesproken als 'sorbèt' (met 't').)
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Sorbetijs is ijs dat gemaakt is van vruchten en suiker, zonder room of melk.
Nee, keizer Nero heeft het waterijsje niet uitgevonden. En de 'sorbet' die de Franse koningin Catharina de' Medici in de 16de eeuw serveerde, was waarschijnlijk een gekoelde drank, en niet de fruitige ijsbereiding die wij kennen.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
De Romeinen maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met honing, rozenwater en fruit al een soort van sorbet. In 1292 was het Marco Polo die van zijn verre reizen een recept van ijs mee bracht naar Venetië. Dit was het eerste ijs wat door kunstmatige bevriezing gemaakt werd.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Tzatziki spreek je uit als: zat-zie-kie.
Edamame. Wij houden van deze heerlijke groene knabbel dingen. Maar aangezien een sushi restaurant vaak moeilijk uitspreekbare gerechten heeft, doe je deze nooit meer fout! De juiste uitspraak is eh-dah-mah-meh.
Beignet. Ben-jee. En dan de laatste lettergreep alsof je erg enthousiast bent.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Zonder suiker krijgt het sorbetijs niet de juiste structuur, te veel suiker geeft slap ijs. Ik zorg daarom altijd voor een suikergehalte van 25 tot 35%. Bij hele milde soorten fruit 25%, bij zuur fruit zoals citroen compenseer je de zure smaak met wat meer suiker (35%).
Bij de bereiding van roomijs is het van belang dat het ijs tijdens het invriezen in beweging blijft: er moet dus zo vaak mogelijk geroerd worden. Parfait daarentegen wordt ook wel 'stilstaand ijs' genoemd en hoef je dus niet continu te roeren, maar kan zo in de vriezer gezet worden om op te stijven.
Om sorbetijs smeuïger te maken wordt er ook wel eens een rauw eiwit toegevoegd. Zorg er dan voor dat het eiwit is stijfgeklopt en voeg nog zo'n 50 gram suiker toe. Meng het eiwit bij het ijsmengsel als het bijna ijs is geworden.