De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban en IS worden gezien als landverraders. Ze worden vermoord of met de dood bedreigd door de terreurbewegingen.
De veiligheidssituatie in Afghanistan is instabiel. Er zijn veel anti-westerse groeperingen in Afghanistan actief. Voor westerse reizigers leidt deze situatie tot grote veiligheidsrisico's, zoals gevangenneming, gijzeling of mishandeling.
De oorlog in Afghanistan begon in 2001 en eindigde bijna 20 jaar later, in 2021. De oorlog in Afghanistan was een direct gevolg van de aanslagen van 11 september op meerdere doelen in de Verenigde Staten. Het was de langste oorlog waaraan de Verenigde Staten heeft deelgenomen.
Het merendeel arriveerde vanaf 2018. Van de 67 tolken die nog restte, is vanaf de val van Kabul met de luchtbrug ongeveer de helft samen met hun gezinnen in veiligheid gebracht. Feitenrelaas over de evacuaties van tolken en andere groepen uit Afghanistan.
In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. In grote delen van het land wordt gevochten. Het land kampt daarnaast ook met een humanitaire crisis: naast een dreigend voedseltekort voor 20 miljoen mensen, heerst er aanhoudende ernstige droogte en corona.
De taliban streefden naar internationale erkenning van hun regering. Het emiraat werd echter alleen door Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als wettige regering erkend.
De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.
Nederland geeft noodhulp aan de Afghaanse bevolking en Afghaanse vluchtelingen in buurlanden. Daarom blijft het kabinet de situatie in Afghanistan en de regio met veel aandacht volgen. Nederland heeft een bijdrage van € 20 miljoen gedaan aan het Afghanistan Humanitarian Fund.
De missie in Uruzgan begon vrij rustig, maar kreeg vanaf 2007 steeds meer kenmerken van een vechtmissie. In deze jaren kwamen 19 Nederlandse militairen door gevechtshandelingen om het leven. Het totale aantal in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen steeg in 2010 tot 25.
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
De productie van windmolens en zonnepanelen is namelijk afhankelijk van koper, en we hebben lithium en kobalt nodig om batterijen te produceren voor bijvoorbeeld smartphones en elektrische auto's. Afghanistan bezit die materialen in overvloed, net als zogenaamde 'zeldzame aardmetalen'.
De situatie in Afghanistan is in hoog tempo verslechterd en is nog altijd erg onzeker. Buitenlandse troepen hebben het land verlaten en de Taliban heeft de macht gegrepen. Deze pagina is vanwege de huidige ontwikkelingen in Afghanistan niet meer actueel.
Bijna alle (meer dan 99%) inwoners zijn moslim. De grote meerderheid (80 tot 85%) is soenniet, een minderheid (15 tot 19% en hoofdzakelijk Hazara) sjiiet. 1% hangt een andere godsdienst aan.
Met Afghanen in Nederland worden in Nederland levende Afghanen, of Nederlanders van Afghaans afkomst aangeduid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2019 zo'n 49.122 Nederlanders met een Afghaans migratieachtergrond in Nederland.
De Afghaanse regering hield steevast de tol onder haar eigen leger geheim om het moreel niet te ondermijnen, maar Costs of War schat dat de oorlog al aan 66.000 tot 69.000 Afghaanse troepen het leven heeft gekost. Ondertussen zijn sinds 2001 2.442 Amerikaanse troepen gedood en 20.666 gewond geraakt in de oorlog.
Bijna 2.500 Amerikaanse militairen sneuvelden. De oorlog kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven.
de grafiek met migratiegegevens per jaar wordt geladen! Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Afghanistan per jaar. In 2022 waren er in totaal 54.991 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Afghanistan.
Stichting Vluchteling opent Giro 999 vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook stellen we per direct een kwart miljoen euro beschikbaar uit onze reserves om noodhulp te kunnen verlenen aan mogelijk grote groepen Oekraïense vluchtelingen.
Ongeveer 90 procent van de Afghaanse vluchtelingen wordt opgevangen in de buurlanden Iran en Pakistan, met 2,3 miljoen geregistreerden in de twee landen. Nog eens 3,5 miljoen mensen waren al ontheemd in het land voordat in 2021 nieuwe gevechten uitbraken.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
Na Pakistan, waar sinds januari al zo'n 28.000 Afghanen asiel hebben aangevraagd, zijn de meeste Afghanen afgelopen decennia naar Iran gevlucht. Mensen steken de grens met Iran soms direct over in het westen, soms gaan ze via de zuidwestelijke provincie Nimruz.
Als gevolg van oorlogshandelingen en van ontberingen tijdens krijgsgevangenschap kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 16.000 militairen en gemilitariseerde burgers in dienst van het Koninkrijk om het leven.