Kinderen lopen wel eens weg omdat ze boos zijn of ergens naartoe willen waar ze van jou niet mogen komen. Het weglopen zelf kun je dan niet tegenhouden. Wel kun je je kind zo snel mogelijk proberen terug te vinden. Praat er met je kind over waarom het is weggelopen.
Ik wil weglopen
Praat eens over je problemen thuis met iemand die je vertrouwt: een goede vriend(in), een familielid, je mentor of de vertrouwenspersoon op school, of met de jongerenwerker in je buurthuis. Zij kunnen je helpen. Je kunt ook gratis bellen met Veilig Thuis (0800-2000) of De Kindertelefoon (0800-0432).
Probeer op alle mogelijke manieren contact te krijgen. Ook kun je direct de politie inschakelen, hoewel ze niet altijd direct actie zullen ondernemen kunnen ze je wel goed adviseren. Dit kan je verder helpen. Het is goed om te weten dat de meeste 'weglopers' binnen één dag weer thuis zijn.
Wanneer dit niets uithaalt schakelen de meeste mensen de politie in. Deze zal trachten uit te zoeken waar het kind is of verblijft, en of het terug naar de ouders kan of wil.
Weglopen is niet strafbaar. De politie zal je dus niet arresteren. Maar als minderjarige mag je niet zomaar zelf kiezen waar je woont. Daarom zal de politie je zoeken, om zeker te zijn dat je veilig bent.
Jongeren lopen ook weg uit een voorziening omdat ze opnieuw in hun gezin willen zijn. Vaak zijn deze jongeren geplaatst wegens een moeilijke familiale situatie, maar blijven ze toch zo gehecht aan hun ouders dat ze er weer naartoe willen.
Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag. Je bent conflictvermijdend. Je bent bang voor kritiek of je bent bang voor afwijzing.
Weglopen is niet strafbaar. De politie kan jou niet arresteren, want volgens de wet doe je niets verkeerd. Je ouders, legale voogd(en) of de jeugdrechter beslissen wel over je woonplaats tot je 18e verjaardag. Zonder hun toestemming mag je, als minderjarige, niet zomaar ergens anders wonen.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Als je 18 jaar bent en dus meerderjarig dan mag je zelf beslissen waar je woont. Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen
Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat staat in de wet. Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie.
U bent in elk geval aansprakelijk voor schulden tot uw kind 12 jaar is. Daarna hangt het van de situatie af of u moet betalen. Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar. En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.
Het wegnemen van zijn eigendom zonder hem daarvoor iets in de plaats te geven is daarom haram. Betekent dit dat moslims geen schulden mogen aangaan? Dat mag wel, maar het is belangrijk om die zo snel mogelijk af te betalen aangezien schulden in het hiernamaals blijft bestaan.
Vluchten komt voor wanneer er moeilijkheden zijn die stress opleveren. Vooral ook moeilijkheden waar je zelf geen invloed op hebt, onopgeloste vragen, gezeur, conflicten, trammelant, zorgen, financiële problemen, narigheid. Ook bij veranderingen is vluchtgedrag mogelijk.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Vraag noodopvang bij de gemeente aan. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier bijzondere bijstand van uw gemeente. Heeft u gemeente geen standaardformulier om een aanvraag te doen, schrijf zelf een schriftelijk verzoek voor “noodopvang door de gemeente” in verband met (dreigende) uithuiszetting.
Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden. De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
Vluchtgedrag is een reactie van weglopen, weg vluchten, er vandoor gaan, ontkomen, ontsnappen, en veelal een onbewuste reactie vanuit het gevoel, vanuit de emotie angst, uit 'het op voorhand gevaar zien', waarbij iets van binnen niet goed voelt, maar waar je je vinger niet goed op kan leggen en er een ongemakkelijk, ...
Conflictvermijdend zijn betekent dat jij bewust of onbewust bepaalde personen, interacties en omstandigheden uit de weg gaat, omdat je bang bent voor de mogelijk negatieve gevolgen. Die gevolgen kunnen variëren van een stevige woordenwisseling tot een permanent beschadigde relatie.
Vorig jaar liepen in ons land elke dag 3 kinderen weg van huis. Dat blijkt uit het jaarverslag van Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Er was in 2021 een opvallende stijging tegenover 2020 en dat heeft vooral te maken met het wegvallen van beperkende coronamaatregelen.