Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd.
Sojamelk, de klassieke melkvervanger
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk. Sojamelk scoort gemiddeld wat calorieën betreft en vormt een goede bron van eiwitten en calcium.
De gezondste plantaardige melk
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte. Een gevarieerde plantaardige voeding kan overigens met gemak in voldoende eiwitten voorzien, je hoeft deze dus niet noodzakelijk uit je melk te halen. Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.
Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze.
Geitenmelk bevat meer vitamines en mineralen dan koemelk
Er zit bijvoorbeeld ongeveer evenveel calcium, magnesium, fosfor en zink in. Wel zit er in geitenmelk minder jodium. Ook de vitamines zijn grotendeels vergelijkbaar. In geitenmelk zit wat minder foliumzuur en vitamine B12 dan in koemelk.
Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk wel een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Nee, melk van verschillende koeien kan verschillend smaken. De melk van koeien die in de wei staan en gras eten, smaakt romiger dan de melk van koeien die binnen staan. Binnen krijgen koeien ander voedsel en dat verandert de smaak van de melk.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Havermout is van nature glutenvrij en goed voor de lijn. Maar het verlaagt ook je cholesterol, er zit antioxidanten in en is honger stillend. Ook havermelk is dus een heel goed alternatief in een koemelkvrij dieet.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas. Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat van koemelk.
Bij een koemelk eiwit allergie kan je kiezen uit alle plantaardige melksoorten zoals rijstmelk, havermelk, sojamelk, amandelmelk etc. Mensen met een koemelkallergie verdragen vaak wel zuivelproducten van geiten, schapen en buffel.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
De zachte romige smaak is gewoon goed voor je! * De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Havermelk bevat meer calorieën, koolhydraten en vetten dan melk. Elke product heeft nadelen en voordelen zo is havermelk gemaakt van granen en bevat gluten. Een goed alternatief is soyamelk maar dat bevat weer wat meer vet.
In het algemeen bevatten alle soorten amandelmelk een grote hoeveelheid calcium, zelfs meer als die er in koemelk zit. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, wat helpt bij diarree, braken en andere maag-darmklachten, en magnesium, fosfor, ijzer en zink.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Havermelk is een goede bron van vitamine B
Havermelk wordt vaak verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Daardoor is dit drankje meestal rijk aan vitamine B. Deze vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid en ze hebben verschillende voordelen.