Loodveter gebruik je om lichtgewicht gordijnstof of vitrage aan de onderzijde mooi recht en strak te laten hangen. Bovendien voorkomt loodveter een wapperend gordijn voor een open raam of deur.
De loodveter vind je vaak bij transparante stoffen. De loodveter zorgt ervoor dat je gordijn mooi in de plooi naar beneden valt en niet gaat op krullen. Wij noemen het trouwens wel een loodveter voor het gemak, maar bij ons vind je verzwaringskoorden.
Loodstaafjes voor gordijnen zorgen ervoor dat je gordijn aan de onderkant mooi recht en strak naar beneden hangt. Bovendien voorkomt het wapperende gordijnen voor een open raam of deur.
Een loodveter is eigenlijk een soort verzwaringskabel dat er voor zorgt dat het gordijn mooi en strak in de plooi valt. Aan sommige kamerhoge gordijnstoffen zit al standaard een loodveter in verwerkt, omdat deze in de weverij al aan het gordijn wordt bevestigd.
Standaard wordt er door de fabrikanten over het algemeen een loodveter van 25 gram per meter gebruikt in kamerhoge overgordijnen en vitrages. Loodplaatjes in vlies van 13 gram worden over het algemeen gebruikt in de zijzomen van overgordijnen.
Laat de onderzoom in eerste instantie aan de onderzijde open en meet een stuk loodveter af dat net zo breed als de volledige breedte van het ongeplooide gordijn. Stik vervolgens met de naaimachine zo dicht mogelijk op de loodveter de zoom aan de onderzijde dicht, zodat je het stiksel nauwelijks ziet.
Om de gordijnen mooi recht te laten hangen kun je gebruik maken van loodveter of losse loodjes als verzwaring. Loodveter rijg je door de hele zoom en zet je met enkele steekjes aan de binnenkant vast. Losse loodjes zet je in de zoom op de hoekenpunten. Vaak hangen die nl.
INTENSIONS Loodveter wit 25 wit 500 cm kopen bij HORNBACH.
Met deze zoomband kan je de gordijnen snel en makkelijk omzomen zonder naald en draad. Je hebt alleen maar je strijkijzer nodig. Vouw het gordijn om en druk de band aan met het strijkijzer.
Het is niet verstandig om heel vaak je gordijnen te wassen. Sterker nog, wij adviseren je om je gordijnen zo min mogelijk te wassen, want dan blijven ze langer mooi. Hoe vaak dan wel? Gemiddeld één keer per jaar is prima!
Heb je een gordijn met metalen haken haal deze er dan voor het wassen uit. Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden.
Was je vitrages niet in een volle wasmachine. Gebruik ongeveer 30% van het volume van de wasmachine, op deze manier worden kreukels zo veel mogelijk voorkomen. Gebruik bij voorkeur een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was, maar gebruik niet te veel! Zo blijven de vitrages het mooist.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Hoe langer het gordijn is, hoe breder de zoom moet zijn -- dit helpt om het er netjes uit te laten zien. Standaardgordijnen hebben een zoom van 8-10 cm breed. Je moet je gordijnen 15-20 cm langer knippen dan ze moeten worden. Kortere gordijnen zien er misschien beter uit met een zoom van 5 cm breed.
Het berekenen van de gordijnstof
Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm. Plooisoort: Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi.
Zoomband gebruik je om kleding of gordijnen te zomen zonder te naaien. Door het plakvlies tussen de beide lagen van de stof te strijken krijg je een soepel vallende zoom zonder stiksel.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Een dubbele plooi maak je door de plooi te tacken. Ook hier komt weer veel handwerk bij kijken. De plooi moet gevouwen worden, precies in het midden, en wordt onder de naaimachine gelegd. Daar wordt een klein randje gestikt, zodat ze onderin aan elkaar zitten.
Voor gordijnen en vouwgordijnen 2-3 weken. b. Voor rolgordijnen, plisségordijnen, duo rolgordijnen en horizontale jaloezieën 10 werkdagen.
Maar bij een dubbele onderzoom zijn er 3 lagen stof die gebogen moeten worden om het gordijn goed te laten golven en dat geeft bij dikkere stoffen problemen, een enkele onderzoom is dan beter voor de valling van het hele gordijn.