Je hebt een levensverzekering afgesloten met een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor een aanvulling op je pensioen, om te sparen voor de studie van de kinderen of om de hypotheekschuld af te lossen. Als je de verzekering eerder stopzet, kan het zijn dat je het doelbedrag niet haalt.
Wanneer je de levensverzekering afkoopt, stopt de gehele verzekering per direct.Daarnaast krijg je ook nog eens een lager bedrag uitgekeerd dan wat je bij de einddatum van de verzekering zou ontvangen. Zorg er daarom voor dat je eerst om advies vraagt, voor je de levensverzekering afkoopt.
Ook als u nog in leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Ook als u een verzekering heeft die alleen uitkeert bij overlijden. Er zijn dan mogelijkheden om een geldbedrag te krijgen van uw verzekering. Dit wordt afkopen of uitkopen genoemd.
Wat is afkopen van een levensverzekering? Het afkopen van een levensverzekering wil zeggen dat u de waarde van de verzekering ontvangt bij opzegging. Afkopen is dus het stopzetten van de verzekering voor de in de overeenkomst opgenomen einddatum van de verzekering.
Een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering, kan men meestal niet afkopen, omdat er geen waarde (kapitaal) wordt opgebouwd. Men spreekt dan ook van stopzetten/opzeggen in plaats van afkopen.
Een levensverzekering is een polis die de nabestaanden beschermt als de verzekerde overlijdt als gevolg van financiële problemen. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt. Heb je altijd een levensverzekering nodig? Er is geen wettelijke verplichting om een levensverzekering af te sluiten.
Waarom zou je een levensverzekering afsluiten? Een levensverzekering is een verzamelnaam voor verzekeringen waarmee je ook na je overlijden nog kunt zorgen voor je nabestaanden. De vaak hoge kosten die na een overlijden ontstaan, worden door een levensverzekering (deels) gedekt.
Hoe hoog de afkoopwaarde is, hangt af van het bedrag dat je bijvoorbeeld maandelijks inlegt en het rendement dat je tot nu toe hebt behaald. Bovendien trekt de verzekeringsmaatschappij er nog kosten van af. Het gaat dan bijvoorbeeld om administratiekosten of kosten waarop de verzekeringsmaatschappij al had gerekend.
Wie de uitkering levensverzekering toekomt, staat op het polisblad van de verzekering. In de regel is het lijstje als volgt: eerst komt het (bij het in leven zijn) de verzekeringsnemer toe, dan de echtgenoot/ote of (geregistreerd) partner, dan kinderen en tenslotte de erfgenamen.
De verzekeraar: de verzekeringsmaatschappij waar de levensverzekering is afgesloten. De verzekeringnemer: dit is degene die de verzekering afsluit en vaak de premie betaalt. Deze persoon mag de verzekering ook gebruiken als onderpand voor een hypotheek. De verzekerde: dit is de persoon om wie de verzekering gaat.
Als je de verzekering in één keer laat uitkeren dan moet je over het gehele bedrag belasting betalen. Je betaalt loonheffing: als je de verzekering laat uitkeren en de verzekeringswaarde niet in een nieuw lijfrente product bij een andere verzekeraar of bank onderbrengt, houden wij maximaal 52% loonheffing in.
Over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering hoeft je geen inkomstenbelasting te betalen.
Je kunt de verzekeringnemer of de verzekerde onder voorwaarden veranderen. Je kunt de persoon veranderen die het bedrag bij overlijden of op de einddatum krijgt (de begunstigde). Je kunt de hoogte van de premie verhogen of verlagen.
Er zijn meerdere redenen om een levensverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te voorkomen dat je nabestaanden met een schuld achterblijven als je overlijdt. Je kunt ook een levensverzekering nemen om je hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen of om te sparen voor je pensioen.
De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
De afkoopwaarde van een uitvaartverzekering is de opgebouwde waarde minus de kosten. De uitvaartverzekeraar berekent de afkoopwaarde en zal deze overmaken op uw bankrekening. Houdt hierbij wel rekening dat u niet meer verzekerd bent en dus geen uitvaartverzekering meer hebt.
Afkoop is het in één keer betalen van een langdurige geldelijke verplichting, die daarna ophoudt te bestaan. Voor de afkoop worden bepaalde formules gehanteerd, afhankelijk van het soort verplichting. De formule is er bijna altijd op gericht de ontvanger van de gelden schadeloos te stellen voor hetgeen hij mis loopt.
Uitvaartverzekering niet verplicht
Heeft u geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden de uitvaart betalen. Als er geen nabestaanden zijn, dan betaalt de gemeente de begrafenis of crematie. De gemeente kan kosten op uw erfenis verhalen.
Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering? Een levensverzekering is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een persoon. Een overlijdensrisicoverzekering is 1 van de soorten levensverzekeringen die een persoon kan afsluiten.
Je geeft de fiscale waarde van je levensverzekering(en) en/of saldo van je premiedepot(s) op. Of je belasting betaalt over je vermogen hangt af van de hoogte van het vermogen. Een deel van je vermogen is belastingvrij. Daarover betaal je dus geen belasting.
Hypotheek nog steeds kunnen betalen
Deze verzekering dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden. Zo kunnen de nabestaanden toch in het huis blijven wonen. De belangrijkste reden voor het afsluiten van een levensverzekering bij een hypotheek is dus dat u uw nabestaanden goed achterlaat.
Het is bij nieuwe hypotheken bijna niet meer verplicht om een levensverzekering te koppelen aan je hypotheek. Maar in dat geval kan het toch verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.