De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze kunnen vrij tam worden. Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden.
Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is.
Zet elke hamster daarom in een apart hok en laat ze niet samen spelen, ze zullen gaan vechten en elkaar verwonden. Ook de russische dwerghamstertjes kunnen in principe niet samen, maar veel mensen zeggen dat het bij hen geen problemen oplevert in een groot hok. Wil je beesten samen zetten, neem dan een muizen ofzo.
Maar wil je een Chinese dwerghamster als huisdier houden, kan je het beste er één nemen. De Roborovski dwerghamster wordt in Nederland bij fokkers zowel koppelgewijs als groepsgewijs gehouden. Je kunt ze ook solitair houden.
Indien u besluit meerdere Chinese dwerghamsters samen te houden, is het aan te raden uitsluitend voor mannetjes in plaats van vrouwtjes te kiezen. Mannetjes zijn over het algemeen vriendelijker tegen elkaar.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Natuurlijke vijanden van de hamster zijn roofvogels (in Nederland uilen en buizerd, maar in Oost-Europa met name de rode wouw), vos en kleine marterachtigen (hermelijn, bunzing, steenmarter). Vooral jonge hamsters zijn het slachtoffer.
Ruzie! Ruzie! ') Een hamster die het allemaal niet zo spannend vindt zal waarschijnlijk kiezen om ergens anders een plekje te zoeken, maar een dominante hamster die graag de baas wil zijn, zal waarschijnlijk zijn plekje terug willen. En dat kan natuurlijk ook weer op verschillende manieren.
Alle hamstersoorten die samen worden gehouden kunnen gaan vechten. Er zijn hamstersoorten die wel samen kunnen worden gehouden. Als er toch plotseling gevechten uitbreken, haal dan de agressieve hamster uit de kooi en houd hem een aantal dagen apart in een tijdelijke kooi.
Wanneer je een erg jonge hamster als moeder hebt, moet je er voor zorgen dat ze niet te veel gestoord wordt. Zij zou dan namelijk de jongen op kunnen eten. Zij doet dit omdat het, in een omgeving die te onzeker is voor nakomelingen, het verstandiger is de gebruikte voedingsstoffen (de jongen) weer op te eten.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Ben je geschikt als hamster-eigenaar? Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Maandelijkse kosten zijn 15 euro voor voer en 5 euro voor bodembedekking. Dierenartskosten kunnen erg oplopen. Voor het welzijn van je hamster zijn het juiste formaat kooi, een goed gebalanceerd dieet en de juiste speeltjes essentieel.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.