Heeft jouw hedera gele vlekjes en witte afzetting op het blad? Grote kans dat je te maken hebt met spint! Spint (veroorzaakt door een spinachtige) hecht zich aan het blad waarna er gele vlekjes en later een soort wittige afzetting op het blad kan ontstaan.
De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Water geven
Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en 's winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats.
Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven. Streef ernaar dat de plant die waterhoeveelheid na een dag of vijf op heeft, waarna de wortels twee dagen iets droger kunnen staan.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Hedera licht / standplaats
De standplaats maakt weinig uit. De Hedera doet het goed in de halfschaduw, maar je kunt hem eventueel ook op een licht of zonnig plekje neerzetten. Laat de klimop plant wel geleidelijk wennen aan een zonnige plek, en houd er rekening mee dat de blaadjes lichter kleuren in de zon.
Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Hedera grond & voeding
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Bruin blad in klimop
Maak de grond wat losser, zorg eventueel voor bemesting en geef ze tijdens droge dagen extra water. Het bruine blad kunt u met een snoeischaar verwijderen. Tips: Indien de takken nog groen zijn kunt u de plant in de meeste gevallen nog redden.
De feiten nog eens op een rijtje: 1. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren 2. Klimop is geen concurrent voor water of voedingsstoffen 3.
Klimop bemesten met Koemestkorrels
Vooral in het voorjaar als startbemesting in het groeiseizoen. Ook is koemest zeer geschikt bij nieuwe aanplant. u strooit de organische korrels met de potgrond bij de planten en werkt het lichtjes in de grond. De hoeveelheid mestkorrels is afhankelijk van de bodemgesteldheid.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Sommige planten herstellen snel als je water geeft, maar vaak worden de gele bladeren niet meer mooi groen. Heb wel een klein beetje geduld met gele bladeren. Sommige planten reageren langzamer op veranderingen. Het kan dus zo zijn dat de plant na enkele weken het gele blad wel herstelt.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Het bemesten van de hederahaag zorgt er ook voor dat de haag beter groeit. En dat is nu juist wat we willen om de haag zo snel mogelijk dicht te krijgen. Bemest je hederahaag 2 keer per jaar met speciale meststof voor klimop, bijvoorbeeld meststof van DCM. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april.
Veel voorkomende planten die het beter doen op een bodem met een hogere PH waarde zijn: Roos, Buxus, Druif, Beukenhaag, Blauwe regen, Hedera (Klimop), Lavendel, Olijfboom, Sering en Taxus.
Wanner jouw hedera in de volle zon staat, verliest deze erg veel vocht via het blad. Voorkom dat jouw hedera uitdroogt door regelmatig water op het blad te sprayen. Plant je de hedera in de zomer? Zorg dan in de ochtend en middag voor een nieuwe laag waternevel op het blad ter voorkoming van uitdroging.
In principe hoeft u Hedera's geen water te geven, alleen in uiterst droge periodes. Als in de zomer een tijdje geen regen valt moet u de Hedera's 2x per week bewateren. Natuurlijk moet u ook de Hedera's water geven zodra u merkt dat de planten verwilten.
De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar (april/ mei) en in het najaar (augustus/ september) Het is beter om de klimop ook niet in de felle zon te snoeien maar liever met bewolkt of vochtig weer, dit voorkomt schade aan de bladranden. Tijdens een vorstperiode is het beter om de klimop niet te snoeien.
Een klimophaag staat het liefst in een vochtige bodem waar hij veel voeding uit kan halen. Mocht de grond in je tuin onvruchtbaar of droog zijn kun je er humusrijke plantenvoeding doorheen mengen. De klimop doet het goed in zowel de (half)schaduw als in de volle zon, maar zonlicht zal het blad wel doen verkleuren.
Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Hedera's kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst, let er op dat de plant buiten wel snel kan gaan woekeren. Hierdoor raden we aan de plant altijd in een pot te plaatsen. Klimop is een populaire klimplant en is al jaren bekend in Nederland.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.