Lichaamshaar heeft daarentegen wél een functie. Je kan het vergelijken met dubbel glas. Zo zorgt lichaamshaar er voor dat je beter warmte vasthoudt, maar beschermt het je tegelijkertijd ook tegen de (warme) stralen van de zon.
Als u als vrouw veel haar hebt op 'mannelijke plekken', komt dat door uw mannelijke hormonen. Alle vrouwen hebben ook wat mannelijke hormonen in hun lichaam (zoals testosteron). Ze hebben er alleen minder van dan mannen. U kunt last krijgen van te veel haar op mannelijke plekken als u meer mannelijke hormonen hebt.
LICHAAMSHAAR VERWIJDEREN
In extreme gevallen schrijven dokters soms speciale crèmes voor die de groei van lichaamshaar wat kunnen remmen, maar het probleem met deze crèmes is dat je ze moet blijven gebruiken. Je kunt ook kiezen voor scheren, epileren, waxen, harsen of ontharen met ontharingscrème.
Nut van lichaamshaar
Vroeger was haar nodig om het lichaam warm te houden. Door de evolutie is de mens echter veel lichaamsbeharing kwijtgeraakt, behalve op plekken waar het nog een functie kan hebben. Zoals boven op het hoofd bijvoorbeeld, want we verliezen ongeveer een vierde deel van onze warmte via de hoofdhuid.
Meisjes krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamsbeharing, vooral onder de oksels, in de schaamstreek en op armen en benen. Vanaf een jaar of tien kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Kinderen krijgen te vroeg schaamhaar als dat voor de leeftijd van 8 jaar (meisjes) en 9 jaar (jongens) gebeurt. Het gebeurt tien keer zo vaak bij meisjes dan bij jongens.
Het menselijke lichaam is overal behaard, behalve op de handpalmen en op de voetzolen.
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
Hoe harig je ook bent, lichaamshaar groeit in principe nooit op je handpalmen, voetzolen, oogleden of lippen.
Elke vrouw heeft van nature buikhaar. Vaak zijn dit lichte donshaartjes die bijna niet zichtbaar zijn. Bij sommige vrouwen zijn deze haartjes echter donkergekleurd en hierdoor goed zichtbaar. Ook heeft de ene vrouw meer en dikkere haartjes, waardoor de haren op kunnen vallen.
Wanneer er sprake is van overbeharing door overgewicht, zal de (over)beharing verdwijnen of verminderen wanneer de desbetreffende persoon afvalt. Indien het vetweefsel in het lichaam afneemt, kan er minder oestrogeen worden omgezet in testosteron. De (over)beharing zal hierdoor snel verminderen.
Chinezen hebben niet alleen weinig baardhaar, ook borsthaar is dun gezaaid. Compleet gladde borsten is wat de klok slaat. Mannenborsten wel te verstaan.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
De oertijd. Uit oude rotsschilderingen blijkt dat men zich al onthaarde. Er wordt uitgegaan dat de mens zo een 100.000 jaar geleden begonnen is met het verwijderen van lichaamsbeharing.
Waarom we schaamhaar hebben, weten we eigenlijk niet
Behalve op ons hoofd, onder onze oksels en rond de schaamstreek. Daar vind je nog lange stugge haren. Volgens evolutionair bioloog Mark Pagel van de University of Reading (VK) verloren we het grootste deel van ons haar om beestjes zoals pelsluizen te slim af te zijn.
30% van de vrouwen heeft last van tepelhaar
Ja, je leest het goed, bijna een derde van de vrouwen heeft haren rond de tepel. Deze haartjes zijn slechts een gevolg van hormonale schommelingen en is absoluut niets om je zorgen over te maken.
Je hoofdhaar groeit gemiddeld 0.30 millimeter per dag, je wimpers en wenkbrauwen 0.16 millimeter per dag. Je okselhaar groeit ongeveer op dezelfde snelheid als je schaamhaar; gemiddeld 0.27 millimeter per dag.
Sommigen halen hun lichaamshaar weg omdat ze denken dat het moet en anderen omdat ze het hygiënischer vinden. Ook heeft het te maken met wat er in de mode is. Zo gaat het ook met baardhaar.
"Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen karig bedeeld met schaamhaar. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, oksel- en beenhaar.