Een blaar is een vochtophoping tussen de opperhuid en lederhuid. Het ziet eruit als een troebel wit blaasje, maar het vocht erin is vaak helder. Blaren ontstaan door wrijving en fungeren als natuurlijke pleisters.De vochtophoping ontstaat om het onderliggende weefsel van uw voet of hiel te beschermen.
Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht (plasma) op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar), bijvoorbeeld door te krappe schoenen. Een drukblaar is vaak klein en niet gevaarlijk.
Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg. Zorg dat de gebruikte naald of blarenprikker veilig wordt weggeborgen of weggegooid wordt.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
Verder is de kans op infecties groter wanneer je de bloedblaar openprikt. Het is dus verstandig om ervan af te blijven. Een open blaar loopt een groter risico op infecties. Je kunt dus beter niet een blaar doorprikken.
Hierbij is het belangrijk dat je een grote pleister, of een groot verbandje ruim over de open blaar plakt, zodat deze niet kan gaan schuiven. Vervang dagelijks het verband zodat er geen bacteriën bij de open blaar kunnen komen. Een open blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.
Probeer blaren heel te laten.Zo is de kans op infecties het kleinst. Bij beginnende blaren (rode huid) volstaat een blarenpleister.
Blaren (bulla) zijn een ophoping van vocht onder de bovenste huidlaag. De opperhuid is niet beschadigd, maar de ondergelegen huidlagen wel.Hierdoor ontstaat een blaas, welke zeer pijnlijk kan zijn.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Wanneer de druk of wrijving tijdig stopt, zal de blaar spontaan verdwijnen. Als de druk blijft, zal de blaar zich verder uitbreiden. Na enige tijd kan deze openscheuren, zodat het vocht er uitvloeit. Hierdoor ontstaat een wonde die in contact komt met de 'buitenwereld' en gemakkelijk kan ontsteken of besmet worden.
Steriliseer de blarenprikker. Prik de blaar door op twee plaatsen die tegenovergesteld zijn. Druk met een steriel gaasje de blaar leeg. Druppel nog wat jodium er op en dek de blaar af met een steriel gaasje.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Blaren zijn niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Een blaar geneest meestal vanzelf wanneer u de wrijving wegneemt. Een aanvullende behandeling is niet nodig. Indien de blaar openspringt is het belangrijk de huid goed te ontsmetten zodat een infectie van de kwetsbare huid onder de blaar wordt voorkomen.
Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren.Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsvindt. Dat veroorzaakt druk, pijn en een blaar onder je voet of tussen je tenen. En wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar.
Blaren op de hiel worden bijvoorbeeld gevormd door te ruimte schoenen waarbij de hielkap continu langs de hielen schuurt. Bij te krappe schoenen kan er door knelling ook wrijving ontstaan, de bovenste laag van de huid schuift dan met de schoen mee maar de onderhuidse laag niet.
Het gaat door een bloedvat heen, waardoor de blaar zich vult met bloed. Een bloedblaar mag nooit zelf doorgeprikt worden. Het risico op infectie is groot en de blaar kan ongecontroleerd gaan bloeden.
Een blaar is een doorzichtig huidblaasje waar veel vocht in zit. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en er zijn verschillende soorten. Zo kunt u last hebben van brandblaren, vriesblaren, bloedblaren en/of drukblaren. Deze laatste vorm komt het vaakst voor en wordt hierin uitgebreider beschreven.
De ademende pleisters zijn vriendelijk voor de huid en hebben de eigenschap om vocht en water af te stoten. Het kan dus geen kwaad om te douchen of te zwemmen wanneer je je blaar hebt afgedekt met een blarenpleister.
Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden. Druk het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar. Er zijn wandelaars die gelijk het hele vel weghalen.
Blaren zijn gelukkig niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer over maar ze zijn wel pijnlijk en vaak erg vervelend door de plekken waar ze ontstaan. Een blarenpleister zal het ontstaan van een blaar niet voorkomen maar helpt wel bij het genezen hiervan.Ook beschermen ze tegen bacteriën wanneer de blaar open gaat.
Een blaar doorprikken kan in dat geval de kans vergroten op infecties omdat er een opening naar het lichaam ontstaat. Blaren gaan vaak vanzelf weg maar indien het zo hinderlijk is dat u toch de blaar door wilt prikken dan is het van belang om dit zo steriel mogelijk te doen en de wond goed te ontsmetten en verzorgen.
Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het daarna voorzichtig leeg met een gaasje en vang het vocht op ook met een gaasje. Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.
Wanneer een blaar infecteert, kleurt het vocht in de wond geel.Bovendien krijgt de huid rond de blaar een rode tint. In dat geval is het beter om de ontstoken blaar open te prikken en de overtollige huid weg te knippen met een goed ontsmette schaar. Zo kan je het gele vocht verwijderen en de wonde proper houden.