Om 13:00 uur staat de zon op het zuiden, dus zal er circa 210 cm slagschaduw in de tuin vallen ten noorden van het tuinhuisje. Op deze manier kunt u eenvoudig voor verschillende data en tijdstippen de zon in huis en tuin berekenen.
In de wintertijd staat de zon in Berlijn rond 12 uur op zijn hoogste punt. In Nederland is dat in de wintertijd ruwweg tussen 12:25 en 12:45 uuur, afhankelijk van de plek waar je bent en de tijd van het jaar. De zomertijd maakt het verschil tussen de zonnetijd en de tijd op de klok alleen maar groter.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Kompas. Een eenvoudige manier om erachter te komen hoe uw tuin gelegen is, is het toepassen van een kompas. Een kompas werkt volgens het principe dat de naald van het kompas altijd naar het noorden wijst. Zo kunt u bepalen waar u zich bevindt, ten op zichten van het noorden en hoe uw tuin gelegen is.
Je hebt het misschien wel eens mensen horen zeggen: een tuin op het zuiden is het beste. Bij het kopen van een woning wordt de ligging van de tuin ten opzichte van de zon vaak zelfs als een van de doorslaggevende factoren meegewogen in de eindbeslissing.
3. Zon Positie app. De Zon Positie app laat je de zonsopgang en -ondergang zien voor elke dag van het jaar op de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Ook het zonnepad wordt weergegeven, samen met het gouden uur en de tijd dat het schemerig is buiten.
Met de app Sun Seeker zie je precies wanneer en waar de zon over een plek komt. Handig als je altijd vergeet waar de zon ook alweer opkomt (het oosten!) of als je niet echt weet waar het oosten dan precies is.
Met een wijzerhorloge kun je - mits het niet al te bewolkt is - bepalen waar het Zuiden is. Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden.
Als je een achtertuin hebt die op het westen ligt, dan zal je tuin in de ochtend grotendeels in de schaduw liggen, maar zal je 's middags en 's avonds volop zon in je tuin hebben.
Een balkon op het zuiden willen de meeste zonaanbidders, want daar kunnen ze van de meeste zon genieten. Hier kunt u thuis bruin worden en van koele drankjes genieten. Daarom is een balkon op het zuiden ideaal om te zonnebaden. Voor uitgebreide zonnebaden is een comfortabele ligstoel het juiste meubilair.
De zon staat boven de Kreeftskeerkring en de dagen zijn op het noordelijk halfrond op hun langst. Het is met een zonhoogte van 61,4 graden zomer. De dagen worden vanaf dit moment weer korter.
Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging. Ligt uw tuin meer op het oosten dan op het noorden, dan zult u hier iets minder hinder van ondervinden.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Bij ons in Nederland, op ongeveer 52 graden Noorderbreedte, staat de zon 52 graden lager. Vanaf de horizon gemeten dus nog maar 90-52=38 graden hoog.
En om er nog wat dieper in te duiken: tussen west en zuidwest zit de windrichting westzuidwest, terwijl tussen zuidwest en zuid nog de windrichting zuidzuidwest zit. En uiteraard geldt dat ook voor de tussen vormen met oost en noord.
Bepaal de windrichting met een wijzerhorloge en de zon.
Op het zuidelijk halfrond wijs je met de aanduiding voor 12 uur naar de zon, waarbij het middelpunt tussen deze aanduiding en de uurwijzer het noorden zal zijn. Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
De zon staat het hoogst op 21 juni, hij staat dan 61.5 graden boven de horizon. Op 21 december staat hij het laagst, 14.5 graden boven de horizon. Op 21 maart en 21 september staat hij even hoog, namelijk 38 graden hoog.
Bij een tuin op het westen zijn de ochtenden wat schaduwrijker maar de avond zijn weer vrij licht. Vind je het heerlijk om na een dag werken 's avonds nog lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen en de warmte die het huis uitstraalt dan is een tuin op het westen de juiste keuze.
Kenmerken tuin op het oosten
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Dit is de ideale ochtendtuin. Met name 's ochtends schijnt de zon in de tuin, wat zorgt voor een heerlijke zonnige ontbijtplek. Een tuin op het oosten zal 's avonds geen zon meer hebben, tenzij de tuin lang is. Door de draaiing van de zon ontstaan er vanzelf verschillende zon- en schaduwplekken.
Kenmerken tuin op noordwesten
Je tuin op het noordwesten staat bijna de hele ochtend in de schaduw. Is je huis erg laag en/of je tuin erg diep, dan heb je kans dat je wel de hele ochtend zon hebt.
Heb je een tuin op het noordwesten, dan ligt je tuin dus voor een gedeelte op het noorden en voor een gedeelte op het westen. Voor een tuin die meer westelijk ligt betekent dit dat de zon vaak aan de rechterkant van de tuin schijnt. Een tuin die meer op het noorden ligt heeft de meeste zonnestralen achterin de tuin.