Er bestaat geen 'psychopathie-gen', maar onderzoek toont aan dat psychopathie een familiale aanleg heeft. Zelfs als een ouder geen psychopathie heeft, kan hij of zij wel een of meer genetische varianten dragen die de kans op het ontwikkelen van psychopathie bij hun kind vergroten.
Naast diverse neurologische en biologische factoren, spelen ook sociale omstandigheden een rol bij de ontwikkeling van psychopathie. Zo zijn psychopathische criminelen vaak opgegroeid in een gezin waar een van de ouders miste of de ouders veel geweld gebruikten tegen elkaar.
Symptomen psychopathie
Impulsiviteit of niet vooruit kunnen plannen. Prikkelbaarheid en agressiviteit, zoals blijkt uit herhaaldelijke vechtpartijen of geweldpleging. Roekeloze onverschilligheid voor de veiligheid van zichzelf of anderen. De persoon vertoont continu onverantwoordelijk gedrag.
Op latere leeftijd kan de uiting van een PS veranderen. Dat gebeurt voornamelijk in cluster B. Ouderen met een antisociale of borderline PS vertonen vaak een afname van agressief en impulsief gedrag. Op latere leeftijd toont men meer passief-agressieve gedragingen, verslavingsgedrag of depressieve uitingen.
'Kenmerken zoals oppervlakkige emoties, impulsiviteit, roekeloos gedrag en antisociaal gedrag vormen de basis van een psychopathisch persoon. Die kenmerken zie je minder terug bij narcisme.'
Het wordt gekenmerkt door persoonlijkheidskenmerken zoals verminderde empathie en schuldgevoel, een gedurfde persoonlijkheid en moeite met het remmen en beheersen van gedrag. Mensen met psychopathie zijn in staat om mensen te bedriegen, manipuleren, uitbuiten, bedreigen, bestelen of fysiek schade toe te brengen.
Echte psychopaten hebben geen vrienden. Ze hebben wel mensen met wie ze doen alsof ze een vriendschapsband hebben, en van buitenaf kan het ook zo lijken, maar het kan hen geen moer schelen als die 'vriend' in een verkeersongeluk om het leven zou komen.
Er bestaat geen 'psychopathie-gen', maar onderzoek toont aan dat psychopathie een familiale aanleg heeft. Zelfs als een ouder geen psychopathie heeft, kan hij of zij wel een of meer genetische varianten dragen die de kans op het ontwikkelen van psychopathie bij hun kind vergroten.
Er is een onderscheid te maken in het soort stoornis van de psychopaat. De ene vorm kenmerkt zich door brutaal, ongeremd gedrag, weinig angst en een gevoel minachting voor alles. Bij de andere vorm is sprake van crimineel gedrag. Deze vorm is een nog gemener, agressiever en ongeremd gedrag.
Als iemand iets verkeerd doet en daar achteraf spijt van heeft, is diegene vaak een narcist.Als diegene überhaupt geen schaamte of schuldgevoel kent, is het sneller een psychopaat.
Zulke kinderen doen niet alleen dingen als vechten, pesten en intimideren, maar voelen daarnaast ook weinig wroeging als ze iets verkeerd doen, trekken zich niets aan van de gevoelens van anderen en tonen weinig emoties. Een ander kenmerk is dat het hen koud laat hoe ze presteren op school.
Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
Mensen met psychopathische trekken vertonen basale afwijkingen in het verwerken van sociale informatie. Dit is al in zeer vroege processen te zien, maar ook op latere momenten waar deze informatie gebruikt wordt om gedrag bij te sturen. Ook vertonen zij afwijkingen in toenaderen en vermijden van sociale signalen.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Vaak wordt verondersteld dat psychopaten volledig emotieloos zijn, maar dit is niet waar. Psychopaten voelen alle mogelijke emoties die er zijn (behalve empathie en berouw), maar hebben in tegenstelling tot gezonde personen meer actieve stimulatie nodig om een emotie te voelen.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
“Het is een persoonlijkheidsproblematiek die zich in verschillende gradaties kan voordoen. Kenmerken van psychopathie zijn onder andere prikkelhonger, een gebrek aan empathie en manipulatief gedrag. Je moet veel van deze kenmerken vertonen en in sterke mate, om het label 'psychopaat' te krijgen.”
Psychopaten hebben vaak kortdurende relaties (Hare & Neumann, 2009). Hierdoor zou er bij getrouwde- en samenwonende mensen wellicht minder sprake kunnen zijn van psychopathische trekken, gezien zij wel langdurige intieme relaties hebben.
Sociopaten hebben, in tegenstelling tot psychopaten, wel het vermogen om verbinding met anderen te maken, maar passen hier hun gedrag niet of nauwelijks op aan. Ze laten zich dan ook veel vaker leiden door hun korte lontje dan door een kilheid of gevoelloosheid zoals je die bij psychopaten ziet.
Ook voor psychopaten. Ze worden gezien als niet behandelbaar, vaak, maar eigenlijk is daar al met al heel weinig bewijs voor.
Onder de gehele wereldbevolking is het percentage psychopaten ongeveer 1 procent.
Secundaire psychopaten lijden meer onder impulsieve tekortkomingen en een antisociale levensstijl, zijn vaker prosociaal agressief en vaak betrokken bij gewelddadig agressief gedrag (Bogaerts, Polak, Spreen & Zwets, 2012).
Gladde prater/oppervlakkige charme. Het prototype psychopaat is oppervlakkig in het contact met anderen. Psychopaten vertellen vaak sterke verhalen, en proberen zich beter voor te doen dan ze zijn, waarbij ze vaak wel charmant overkomen.