Eenzaamheid, verveling, overbevolking of huidirritaties zijn aanleidingen voor dwangmatig verenpikken. Een vogel trekt zijn eigen veren uit om zich beter te voelen of om aandacht te krijgen.
Bij ultieme blijheid knikt hij 'ja' met zijn kopje van blijdschap. Als je parkiet fladdert, terwijl hij zijn stok beet houdt met zijn voetjes (zie foto hierboven), dan wil hij even wat energie kwijt raken.
Wanneer een vogel zich niet goed voelt, zie je dat – afhankelijk van waaraan hij lijdt – vaak terug in bewegingsproblemen of hangende vleugels. Lukt het hem bijvoorbeeld niet meer op te vliegen of trekt hij raar met één van zijn pootjes, dan is dat een reden om de dierenarts te contacteren.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is. Zodra u herkenbare geluiden in het gepraat van uw parkiet hoort is het van belang om ze te herhalen. Als uw vogel de eerste zin onder de knie heeft, concentreer u dan op de volgende.
Wat verzorging betreft hebben grasparkieten iedere dag vers voer nodig, water en een schoon bad. De bodembedekking moet een keer per week helemaal vervangen worden. Ontlasting en natte plekken kunt u het beste dagelijks weghalen.
hallo, Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts. Het kan zijn dat er wat irriteert in het oogje.
Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving.
Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Agressie kan zich op veel manieren uiten en kent verschillende oorzaken. Aangeleerde agressie, angstagressie en territoriale agressie zijn veelvoorkomende vormen van agressie bij papegaaien en parkieten. Maar ook pijn/ongemak kan een reden zijn om agressie te vertonen.
Voor hem werkt het het beste door hem te negeren als hij zo doet. Even geen aandacht geven is voor hem de beste "straf". Het is daarom per parkietje ook een beetje verschillend, het hangt ook van het karaktertje van het diertje af. Het is een kwestie van volhouden, maar dan zul je uiteindelijk resultaat boeken.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.
Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren. Grasparkieten kunnen wel vijftien tot twintig jaar oud worden.
Slim is sexy, bij grasparkieten althans. De vrouwtjes vallen niet op kleurrijke veren of op spierbundels, maar op intelligentie. Mannetjes worden aantrekkelijker wanneer ze hebben laten zien hoe goed ze kunnen nadenken, blijkt uit experimenten van de Universiteit Leiden.
Parkieten slapen 10 tot 12 uur per dag, waarvan de meest tijd 's nachts. Overdag willen parkieten ook wel eens slapen. Ze leggen hun hoofdje in hun nek en trekken vaak 1 pootje in. Het intrekken van het pootje wil ook zeggen dat je parkietje op zijn gemak is.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Mannetjes, vrouwtjes en jonge parkieten hebben deze kuif. Handig is dat je de gevoelens van de vogel kan achterhalen door zijn 'kapsel'. Staan de veren rechtop, dan is er sprake van opwinding of schrikt hij net.Liggen ze plat op het hoofd, dan is de parkiet bang of gestresseerd.
Dit sociale kenmerk maakt de parkiet ook zo geschikt als huisdier. Grasparkieten zijn relatief makkelijk om te verzorgen. Het beste is om twee grasparkieten te nemen, zodat ze een maatje hebben en niet alleen zijn. Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na.
Probeer uw parkiet in ieder geval minimaal 1x per week te laten badderen, vaker mag uiteraard ook! Een parkieten badje mag uiteraard niet ontbreken voor uw grasparkiet! Door middel van een water badje kan uw parkiet zijn veren wassen.
Hi, Hoe lang je jouw parkiet eruit laat kan natuurlijk varieren. Maar laat je vogel in ieder geval iedere dag even vliegen. En als je 'm de ene dag wat langer laat zitten is het niet zo heel erg als 'ie de andere dag weer wat sneller de kooi in moet; als je vogel maar even lekker kan rondvliegen!