De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De landen rond de Zwarte Zee zijn Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië. De Zwarte Zee is bij Istanbul verbonden via de zee van de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen met de Egeïsche Zee en Middellandse Zee.
Beneden de 150 meter diepte is de Zwarte Zee een dode zee. Daarboven was het een erg gezonde zee, met veel vissen. Dat versterkte het effect, want dode organische materie uit de bovenlaag zinkt in grote hoeveelheden naar de diepte, waar het door anaerobe bacteriën slechts gedeeltelijk wordt afgebroken.
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. Het land grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Oekraïne, Hongarije en Moldavië.
De regio heeft een groot aantal resorts voor elke smaak; de watertemperatuur in de Zwarte Zee is geschikt om vier tot zes maanden per jaar in te zwemmen. Hieronder vindt u informatie over de huidige watertemperatuur, de huidige trend van de verandering, informatie over het weer op geselecteerde locaties in Zwarte Zee.
In de zomer zijn temperaturen van 25 tot 30 graden vrij normaal en ligt de watertemperatuur van de Zwarte Zee rond de 23 tot 25 graden: prima omstandigheden voor een aangename strandvakantie dus. Voor Bulgaren is de Zwarte Zee al decennialang een heerlijke bestemming voor een zonvakantie.
In Roemenië loopt ruim 40% van de bevolking het risico van armoede en sociale uitsluiting. 48,5 % van de kinderen leeft in bitter slechte omstandigheden. Geldgebrek wordt het sterkst gevoeld in de landelijke gebieden, waar bijna de helft van de Roemeense bevolking woont.
Europa heeft een oppervlakte van 10.180.000 km², en strekt zich uit van Azië tot de Atlantische Oceaan en van Afrika tot de Noordelijke IJszee.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een bezoek aan de Dode Zee. Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven.
De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek.
Het ligt op de grens van Afrika en Azië, waardoor de Rode Zee aan diverse landen grenst. In het noorden aan Israël en Jordanië, in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen en in het westen aan Eritrea, Soedan, Egypte en een klein stukje Djibouti.
Zeehonden en garnalen bestaan al niet meer in de Zwarte Zee
In de loop van de afgelopen dertig jaar verdwenen er veel dieren uit de Zwarte Zee: zeehonden, garnalen en een aantal oestersoorten, samen met tientallen andere planten- en diersoorten.
Naast de Donau monden ook de op twee en drie na grootste rivieren van Europa, de Dnjepr en de Don, in de Zwarte Zee uit. De bevolking in het totale stroomgebied van de Zwarte Zee bestaat uit meer dan 160 miljoen mensen.
De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De landen rond de Zwarte Zee zijn Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië. De Zwarte Zee is bij Istanbul verbonden via de zee van de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen met de Egeïsche Zee en Middellandse Zee.
Roemeense vrouwen zijn vaak erg sexy, mooi en een tikkeltje mysterieus. Niet gek dan ook dat veel mannen hun hart verliezen aan een Roemeense schone wanneer deze hun pad kruist.
Het kopen van een huis in Roemenië is gelukkig niet heel duur. Zo koop je al een vrijstaande woning voor €93.000 euro. Een andere belangrijke vraag is met welk doel je het huis in Roemenië wil kopen. Gaat het puur om gebruik voor eigen vakanties, of misschien wil je er wel permanent gaan wonen.
Roemenië (BBP €11.067) Roemenië is niet een extreem arm land. De overgrote meerderheid van de bevolking heeft een inkomen van meer dan $20.000 per persoon per jaar. Ook zit er een stijgende lijn in de Roemeense economie sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008.
Bulgarije is een veilig land waar je niet veel meer risico loopt om met criminaliteit in aanraking te komen dan in andere landen. Er komen in Bulgarije aan de grens of bij doorreis gevallen van afpersing voor. Het beste is om gewoon overdag te reizen en er wordt afgeraden in de auto te overnachten.
Volgens de EC voldoet Bulgarije nog steeds niet aan de criteria voor de goedkeuring van wetgeving over de euro en de stabiliteit van prijzen en inflatieniveaus. Sofia voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot de staat van de overheidsfinanciën, wisselkoersen en lange rentetarieven.
Gemiddeld is het leven in Bulgarije 55%-60% goedkoper dan in Nederland of België. Wat echt goedkoop is, is eten, boodschappen en uitgaan. Kleding kun je ook zeer goedkoop vinden, al is het dan van bedenkelijke kwaliteit. Voor betere kleding en electronica betaal je hetzelfde als in Noord-Europa.
De Zwarte Zee stond bekend om z'n enorme scholen ansjovis, tonijn en makreel. Ze vonden eten genoeg in de zeewierwouden die een enorme populatie aan kleinere visjes, krabbetjes en garnaaltjes huisvestten.
Omdat het water in de Dode zee voor een derde uit zout bestaat, is het veel zwaarder water dan normaal. En daarom kun je er gewoon op drijven.
Klimaat Bulgarije in de wintermaanden
Van 17 naar 10 graden soms. Maar ook temperaturen van 19 graden komen nog steeds voor aan het begin van de herfst. Het aantal zonuren daalt naar 6-7 uur per dag en zwemmen in zee wordt afgeraden. Het zeewater is nog maar 15 tot hooguit 19 graden.