Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.
Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling duren. Wanneer de afscheiding gaat ruiken, u koorts krijgt of steeds stolsels blijft verliezen en/of ruim blijft vloeien, is het verstandig contact met ons op te nemen. Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken.
Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt.
Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.
Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen
Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering. Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen. Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding.
De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel duurt 6 tot 12 weken. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. Na 12 weken is er nog altijd een rood streepje zichtbaar en kan het ook nog steeds wat stug aanvoelen.
Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.
Een sperma-allergie houdt in dat je allergisch bent voor een eiwit in sperma. Door een bloedtest kan je erachter komen of je allergisch bent voor dit eiwit. De lichamelijke reacties zijn bij vrouwen verschillend. Bij dertig procent van de vrouwen zijn de symptomen vaginale jeuk en een branderig gevoel.
Veel vrouwen hebben last van branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen na afloop geeft dan nogal eens een branderig gevoel. De meest voorkomende oorzaak daarvan is dat gemeenschap plaatsvindt terwijl u niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent.
Vrijen en zwanger
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Een episiotomie is meestal tussen de 2,5 cm en 7,5 cm groot. Een episiotomie kan in verschillende richtingen gezet worden. In Nederland wordt meestal een knip naar links gezet (een mediolaterale episiotomie). Deze knip vermindert de kans op een totaalruptuur.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.
De bekkenbodem is een soort hangmat van spieren en bindweefsel aan de onderzijde van het bekken. De plasbuis, de endeldarm en de vagina lopen hier doorheen. Deze spieren worden over het algemeen onbewust aangespannen en ontspannen.
Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies. Wist je dat de meeste meisjes niet bloeden tijdens of direct na hun eerste keer? Als je toch bloedt, komt dat meestal door de spanning.
Soms moet u de blaasverzakking met de hand terugduwen om te kunnen plassen. Verzakking van de dikke darm (rectocèle) Deze verzakking kan gepaard gaan met een moeizame stoelgang. Soms moet u zelf de darmverzakking met de hand terugduwen om ontlasting te kunnen maken.
En die beschadigingen kunnen op latere leeftijd weer lichamelijke klachten veroorzaken.” Uit diverse onderzoeken blijkt dat een bevalling de belangrijkste risicofactor is voor latere bekkenbodemproblemen. Zo heeft 15 procent van de vrouwen die één kind hebben gebaard, klachten van een verzakking.
Een verzakking is soms te zien vanaf de buitenkant. Een verzakte blaas ziet eruit als een ronde bol aan de voorkant van de vagina. Een verzakt rectum is als een uitpuilende bol aan de achterkant van de vagina. Bij een verzakte baarmoeder is de baarmoedermond soms te zien bij de ingang van de vagina.
Een episiotomie wordt ook wel een epi of een knip genoemd. Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Klaarkomen kan tijdens de zwangerschap anders voelen.
Soms kan het zelfs een beetje buikpijn veroorzaken. Dit kan verder geen kwaad en je hoeft er niet van te schrikken. Alleen als je een verhoogd risico loopt op een vroeggeboorte kan het zijn dat je, om deze reden, het advies krijgt niet meer klaar te komen.