Titillomanie (neurotische excoriaties) is een stoornis die wordt gekenmerkt door de onweerstaanbare drang tot het kapot krabben van de huid (Van Beusekom & Hoogduin, 1992).
De meest voorkomende oorzaak van wondjes op de hoofdhuid is typisch jeuk. Je kent het wel: wanneer je huid jeukt, krab je je en kan de huid opengaan en een wondje ontstaan. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben.
Als je vaak aan je hoofd krabt, heb je mogelijk een droge hoofdhuid. Sommige mensen met jeuk op hun hoofdhuid krabben zelfs in hun slaap aan hun hoofd! Een ander belangrijk symptoom zijn schilfers. Daarom wordt deze aandoening vaak verward met roos.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.
ronde, grijze plekken met kleine schilfers (velletjes) puistjes en korsten. kale plekken, of plekken waar de haren zijn afgebroken net boven de huid. plekken in een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood.
Niet gek dus, dat een droge hoofdhuid vaak verward wordt met roos. Maar het is niet hetzelfde! Bij een droge hoofdhuid heb je fijne, witte en droge schilfers. Bij roos zijn de schilfertjes groter, vettig en gelig van kleur.
Soms wordt dit veroorzaakt door zweten en/of warmte of door het niet goed uitspoelen van bijvoorbeeld shampoo, maar vaak liggen er andere oorzaken aan ten grondslag. Jeuk op het hoofd is meestal erg irritant, krabben is vaak best gênant en het is dan ook belangrijk de oorzaak op te sporen en te behandelen.
Oorzaken van hoofdschilfers
Hoofdschilfers ontstaan doordat de huidbarrière slecht werkt. De talgklieren op uw hoofd maken niet genoeg vet aan. Hierdoor kan uw huid geen vocht meer vasthouden en wordt uw huid droog.
Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.
De korst op de wond
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.
Oorzaken jeukende hoofdhuid
Huidproblemen, zoals dermatitis, psoriasis of roos. Ouderdom. Stress.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Een vochtarme, droge hoofdhuid kan ontstaan door irriterende stoffen in haarverzorgingsproducten of het verkeerd gebruik van producten. Maar ook stress, zonlicht en kou hebben een effect op de huidvetten.
Door het krabben kunnen de haarwortels verzwakken waardoor het haar op den duur kan uitvallen en haaruitval ontstaat. Ook ontstaan door het krabben schilfers op de hoofdhuid. Naast het vele krabben, kan ook stress (dat in relatie staat met roos) zorgen voor overmatig haaruitval.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis. U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.
Om de jeuk op uw hoofd te verminderen kunt u producten die uw hoofdhuid kalmeren. Zo kunt u kiezen voor een pH-neutrale shampoo, of een shampoo tegen roos of een jeukende hoofdhuid. Bij schilfers op de hoofdhuid als gevolg van overmatige talgafscheiding kunt u Selsun huidsuspensie gebruiken.
Roos kan geen kwaad en is niet gevaarlijk of besmettelijk. Het is heel normaal dat de huid zich vernieuwt, waardoor roos ontstaat. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vervelend is, omdat het jeukt en een onaangename geur heeft. Sommige mensen vinden het vies of ongezond.
Huidschimmel kan meestal geen kwaad. De plekken kunnen jeuken. Huidschimmel is besmettelijk. U kunt de plekken behandelen met een speciale crème tegen schimmel.
Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.
Hoofdschimmels, ook tinea capitis genoemd, zijn schimmelinfecties die voorkomen op de hoofdhuid en de haren. Er zijn verschillende soorten schimmels die de boosdoener kunnen zijn. De schimmelinfectie kan, naast op de hoofdhuid, ook de wenkbrauwen en wimpers aantasten.