Je kunt in de vroege zomer stekken, met jonge takjes of 'zachte' stekken, ofwel tussen juli en september, na de bloei, met half-houterige stekken. Die takjes zijn dan wat steviger. De manier van stekken is dezelfde. Knip, liefst 's ochtends, takjes van minstens 10 cm, zonder bloemen.
Vlinderstruik stekken door de wortels te splitsen
Graaf rijpe vlinderstruiken voorzichtig op en verwijder overtollige grond. Scheid dan de wortels met de hand of gebruik een spade schep om de planten te verdelen. Je kunt ze overplanten in containers of op andere geschikte plaatsen in het landschap zetten.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Bij de vlinderstruik verplanten moet u er goed op letten dat u de wortels niet beschadigd. De wortels fungeren als aan en afvoerkanaal en zitten meestal goed verankerd in de grond. Na het vlinderstruik verplanten zult u even geduld moeten hebben voordat de plant zich weer heeft hersteld.
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei
Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
De vlinderstruik kan door middel van stekken of het zaaien van het zaad worden gekweekt. Stekken is heel simpel: steek de toppen van afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen
Vlinderstruiken staan bekend om hun snelle groei. Evenzo snel schieten de stekken wortel tijdens de opkweek. Als u de struiken naar soort wilt vermenigvuldigen, is er geen andere manier dan vegetatieve vermeerdering.
Dwergvlinderstruik snoeien
In het voorjaar, na de vorst, kan de Buddleja een flinke snoeibeurt gebruiken. Je snoeit de kleine struik dan tot 15 à 40 cm boven de grond terug. Van belang is dat je de kleine uitlopers snoeit, omdat dit de kans op de uitloop van nieuwe scheuten vergroot.
Een vlinderstruik verplaatsen moet zorgvuldig gebeuren, want de vlinderstruik laat zich makkelijke verplanten zolang de wortels niet worden beschadigd. Het best voor de plant is om deze pas te verplanten als hij in rust is. Dit houdt in dat hij niet meer aan het groeien of bloeien is (meestal in de herfst).
Buddleja davidii is goed winterhard, kan hele strenge vorst aan. Is niet wintergroen: in de herfst/winter verliest de vlinderstruik z'n blad. In het voorjaar loopt 'ie weer uit.
Vlinderstruik combineren met...
Vaste planten zoals Lavendel, Leliet van Dale (in de schaduw), Ooievaarsbek (halfzon), Maagdenpalm bodemplanten en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
De vlinderstruik vindt het fijn om in de volle zon te staan. Net als vlinders houdt deze struik van warmte.
Vlinderstruik snoeien najaar
Snoei deze struik in het najaar niet radicaal terug. De kans is dan groot dat de takken invriezen en een koude winter niet overleven. Het echte snoeiwerk bij een Vlinderstruik gebeurt aan het einde van de winter (maart/april), in het najaar worden alleen de uitgebloeide bloemen weggeknipt.
Top de vlinderstruik in de zomer: hoewel het snoeien aan het eind van de winter dient te gebeuren, kun je wel het best de struik toppen in juni. Knip de toppen uit lange scheuten van de vlinderstruik: dit maakt de struik een stuk sterker.
Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.