Fast fashion wordt gezien als modemerken die wekelijks of tweewekelijks in rap tempo nieuwe collecties lanceren. Het leidt er vaak toe dat de kleding als 'wegwerpartikelen' worden beschouwd, zonder dat je dat direct doorhebt.
Fast fashion is kleding die zo goedkoop en zo snel mogelijk in de winkels ligt. Door de hoge omloopsnelheden en snelle wisselingen van het assortiment blijven klanten komen en kopen. Binnen twee weken kan een kledingstuk van de tekentafel in de winkel liggen.
Mensen weten vaak niet dat bij het maken van fast fashion kleding enorm veel vervuiling komt kijken. De vervuiling vindt al plaats bij de productie van de grondstoffen en materialen waar de kleding van gemaakt wordt. Per T-shirt is er ongeveer 2500 liter water nodig en voor een spijkerbroek zelf 7000 liter!
Slecht voor de natuur en de mens. Alom wordt erkend dat fast fashion, na de olie-industrie, de meest vervuilende bedrijfstak is. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt bij het laten groeien van katoenplanten. Voor de productie van fast fashion zijn enorme hoeveelheden water nodig.
Budgetketens: H&M, Zara, Uniqlo, Berhska, GAP, Primark, Topshop, New Balance, Vero Moda, New Yorker, Forever 21, Pull & Bear, Decathlon, New Look, Urban Outfitters, Mango, Missguided, Asos, …
In Europa is de fast fashion of de wegwerpmode goed voor ongeveer 4 miljoen ton afval per jaar. Slechts 20 % van de kleding wordt gerecycleerd. De overige 80 % eindigt op het stort of wordt verbrand. Dat is één vrachtwagen per seconde wereldwijd.
Fast fashion is goedkope kleding van mindere kwaliteit, geproduceerd in sweatshops in ontwikkelingslanden die een productie kent waarbij veelvuldige gebruik wordt gemaakt van schadelijke stoffen.In deze sweatshops wordt kleding gemaakt door zwaar onderbetaalde arbeiders.
Zelf gebruik ik de alles omvattende term: slow fashion. Slow fashion is een tegenbeweging op de huidige fast fashion kledingindustrie.
Wat is fair fashion? Fair fashion is mode die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen gemaakt is. Deze mode is door haar productieproces minder belastend voor het milieu en leidt tot een verhoging van de levensstandaard van de mensen die de kleding maken.
First things first: wat is slow fashion precies? Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat. Het is de tegenhanger van fast fashion, dat met name geassocieerd wordt met wegwerpgedrag en oneerlijke handel.
Alleen al het maken van een enkele spijkerbroek produceert zo'n 33.4 kg aan CO2. De voetafdruk van een standard paar sneakers levert al gauw 14 kg CO2 op, terwijl een volledig katoenen t-shirt ook al zo'n 15 kg CO2 produceert. In totaal kost een simpel driedelig outfit al 62.4kg aan CO2.
Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.
Een andere manier waarop de kosten van fast fashion merken de kosten laag houden is door productie uit te besteden aan de goedkoopste bieder. Duurzame merken zoals SKOT besteden de productie van hun kleding ook uit, maar enkel bij fabrieken waar de arbeidsomstandigheden goed zijn en werkers een eerlijk loon krijgen.
Goedkoop, goedkoper, goedkoopst
En dat kan alleen als kledingproducenten hun kleding goedkoop produceren. Dit goedkoop produceren doen fast fashion merken onder andere door te besparen op materiaalkosten. Veel fast fashion wordt vaak gemaakt van van goedkope synthetisch stoffen, zoals acryl, polyester of nylon.
Fast fashion verwijst naar het bedrijfsmodel van bedrijven die snel in weten te spelen op trends. Bedrijven die een zeer korte levertijd hanteren, en dus in no time de laatste trends in hun webshop of winkel kunnen aanbieden. Dit doen ze door de doorlooptijd van ontwerp, productie, distributie et cetera te verkorten.
Vervuiling van de oceaan door kleding
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.
Wat zijn bekende fast fashion merken? De meeste grote kledingmerken vallen onder fast fashion. Hierbij moet je denken aan merken en ketens zoals H&M, Zara, Primark, C&A, Bershka, Mango en meer.
Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.
Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
Duurzame kleding kan duurder zijn omdat het gemaakt is van natuurvriendelijke producten. Ook kan duurzame kleding wat meer kosten omdat er gebruik werd gemaakt van natuurvriendelijke producten of biologische katoenen en vezels. Vooral biokatoen is momenteel erg populair.
De prijzen gaan omhoog, maar de kwaliteit gaat omlaag. Om deze lagere kwaliteit kleding voor hogere prijzen te kunnen verkopen, hebben ze veel geld geïnvesteerd in de marketing. Modeshows, reclamecampagnes maar vooral influencers hebben er voor gezorgd dat mensen toch merkkleding blijven kopen.
Goederen en kleding kunnen milieuonvriendelijk zijn omdat ze komen uit de bio-industrie, er teveel bestrijdingsmiddelen of antibiotica bij gebruikt worden, de afbreektijd (de persistentie) te groot is, de winning van grondstoffen ten koste gaat van (tropisch regen)woud en de biodiversiteit, er kinderarbeid en geen ...