De geschilderde muur is vochtigDoor vochtigheid kan de hechting tussen je muurverf en de ondergrond te zwak zijn waardoor de verf loskomt. Zit je met permanent opstijgend vocht? Volg dan dit stappenplan om het opstijgend vocht in je binnenmuren te behandelen.
Wanneer je afbladderende verf op de binnenmuren hebt moet deze altijd verwijderd worden voordat je weer kunt gaan schilderen. Steek de losse verf weg, repareer de oorzaak (lek, slechte ventilatie, optrekkend vocht) en werk de muur opnieuw al met muurverf.
Als de verf van de ondergrond loslaat (schilfert), is dit veelal te wijten aan een niet of onvoldoende voorbehandelde ondergrond (vet, onvoldoende geschuurd, achtergebleven schuurstof enz.). Ook het schilderen op een vochtige ondergrond (condens na een koude nacht) kan leiden tot onthechting.
De verf laat los
Het kan zijn dat je de muur van tevoren niet goed hebt ontvet en geschuurd. Een vette ondergrond stoot verf af, waardoor deze loslaat. Ontvet eerst de muur, spons dit goed na met schoon water en schuur daarna pas. Anders schuur je het vet in het hout.
Ontstaan van afbladderen van verf
Door onder andere temperatuur wisselingen, zonnestraling en chemicaliën gaan de eigenschappen van verf achteruit waardoor hechting verlies kan optreden en de verf gaat barsten. Deze barsten kunnen ervoor zorgen dat de verflaag gaat bladderen.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Het wegtrekken van verf (“verf oogt”) kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging.
Verwijder eerst de slecht hechtende verflaag om vervolgens het oppervlak te ontvetten om vuil en vet te verwijderen. Vuil en vet zorgen voor onthechting van de verf, een effect dat nog eens versterkt wordt als je voor het reinigen al de ondergrond schuurt. Doe dit daarom altijd pas na het schoonmaken.
Als er vocht in de muur zit, kan het stucwerk verzadigd raken met vocht. Als het stucwerk dan opdroogt, kan het uit elkaar vallen, loskomen of scheuren. Dit gebeurt omdat het stucwerk zijn hechting verliest.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Bijwerken is een mogelijkheid. Dit kan eventueel verdund, maar vaak wordt muurverf als afwerklaag onverdund verwerkt. Het beste is overigens om het gehele muurvlak geheel en onverdund over te sausen, om zo kleur- en glansverschillen op deze wand te voorkomen.
Gemiddeld duurt het 5 uur voordat muurverf overschilderbaar is en je een tweede laag kunt aanbrengen. Echter, het kan tot 24 uur duren voordat de verf volledig is uitgehard.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren.Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Als iedereen na elkaar een douche neemt, wordt de badkamer wel héél vochtig. Als je dan niet genoeg ventileert en de ramen niet regelmatig opengooit, krijg je schimmels én afbladerende verf. Veel meer ventileren is dus de opdracht.
Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken.De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen. Bovendien zal u merken dat de verf enorm gaat stinken.
Dit komt vooral voor wanneer je gaat schilderen in zonlicht.De laag droogt dan te snel en de verf bladdert af. De andere optie is dat de muur te vochtig is. De hechting tussen de muur en de verf is dan te zwak en de muurverf laat los.
Sommige verfsoorten bieden de beste bescherming tegen invloeden van het weer, maar zijn helaas niet geschikt voor alle soorten ondergronden. De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Maak met een hobbymes op een aantal plaatsen een kruis (#) in de verflaag. Plak hierover een stevig stukje plakband (cellotape). Trek het plakband met een ruk los. Als de tape schoon blijft is er goede hechting.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Voor het schoonmaken van het oude schilderwerk zet je bijvoorbeeld St.Marc of Universol op je boodschappenlijstje. Dit zijn beide producten voor het schoonmaken en ontvetten van schilderwerk, zónder de toevoeging van ammoniak. Wat ook nog altijd goed werkt is water verdunt met ammoniak.
Eerst het plafond of eerst de muur schilderen? Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen.