Het kan zijn dat uw kind door ziekte of door een behandeling, niet veel zin in eten heeft. Uw kind eet dan te weinig, terwijl het lichaam juist extra energie nodig heeft als uw kind ziek is. Door te weinig eten kan het gewicht van uw kind dalen of groeit uw kind niet goed.
Uw kind weegt te weinig als het gewicht (veel) lager is dan van de meeste kinderen met dezelfde leeftijd en lengte. Te weinig wegen kan komen door:veel spugen en diarree, bijvoorbeeld door een virus. een lichamelijke of psychische ziekte waardoor uw kind lange tijd geen eten binnen krijgt.
Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet.Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten.
Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.
Stille ondervoeding manifesteert zich als (hypertone) dehydratie (vooral in de eerste twee levensweken) of als ondervoeding (vooral in de eerste levensmaanden). Het gewichtsverloop is soms de enige aanwijzing voor uitdroging of ondervoeding .
Een te laag gewicht brengt risico's voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen.
Wanneer is ondergewicht levensbedreigend? Een BMI van onder de 17 wordt al ervaren als zeer gevaarlijk. Levensbedreigend is het als jouw BMI nog een stuk lager blijkt te zijn. Het is dan zeer belangrijk om stappen te gaan nemen in jouw voeding.
Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
Wie ondergewicht heeft, weegt minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding. Gezondheid is afhankelijk van vele factoren zoals goed functioneren op psychisch vlak (je goed voelen) en op sociaal vlak (samen gezond eten en bewegen). Ook gewicht is daar een onderdeel van.
ADD is een afgeleide vorm van ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit. Bij een kind met ADD gaat de wereld een beetje langs hem of haar heen.Je kind dagdroomt, let niet (goed) op, heeft moeite met opruimen en raakt regelmatig spullen kwijt.
Eet veel producten met eiwit
Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.
Dit doe je door jouw eigen lichaamsgewicht met 30 te vermenigvuldigen. Probeer langzaam en gestaag in gewicht aan te komen door 300 tot 500 calorieën bovenop jouw dagelijkse caloriebehoefte in te nemen. Wil je snel een aantal extra kilo's? Verhoog dan het aantal naar 700 tot 1000 calorieën per dag.
Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken. Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).
Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding. Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven.
Gevolgen van ondervoeding
Door een tekort aan energie en/of voedingsstoffen neemt niet alleen de vetmassa af, maar ook de spiermassa. Dit heeft directe gevolgen voor het dagelijks functioneren, bijvoorbeeld doordat men moeite krijgt met traplopen en boodschappen doen. Ook vergroot ondervoeding de kans op vallen.
Mogelijk complicaties
Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie. Minder spierkracht en vermoeidheid. Verminderde kwaliteit van leven.
De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel.
Er is sprake van ondervoeding als iemand door ziekte onbedoeld is afgevallen en de afgelopen periode minder gegeten heeft. Ondervoeding door ziekte heeft meestal tot gevolg dat het herstel minder snel gaat en de reactie op de behandeling niet optimaal is. Ondervoeding moet daarom zo snel mogelijk behandeld worden.