Precies, het waterige laagje is het spul waar jij veel te veel geld voor betaald, maar dan niet in poedervorm. Het onappetijtelijke laagje is dus precies wat je wilt hebben. Volgens Wikipedia heeft wei de hoogste biologische waarde van alle beschikbare proteïnes met een waarde van 104.
Als je het water door de yoghurt roert dan wordt de yoghurt een stuk romiger. Het is dus aan jou of je daarvan houdt. Bovendien krijg je door het laagje water ('wei' dus) extra voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem.
Volgens de Britse culinaire website Cooking Light is het wei, een restproduct dat ontstaat na het stollen van de melk. Het is een vochtig laagje dat zich van nature afscheidt van de yoghurt en, naast water, ook andere voedingsstoffen zoals lactose, eiwitten en calcium bevat.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kwark kun je langzaam en rustig in de koelkast laten ontdooien. Kwark kun je echter het beste nog in bevroren toestand direct verwerken in gerechten, soepen, of sauzen.
Waarom staat er op de yoghurt verpakking “niet schudden”? Vanwege schudden kan de structuur van de yoghurt beschadigen, waardoor de yoghurt dun wordt. Indien de yoghurt ontmengt, is enkele malen omzwenken voldoende voor een homogene yoghurt.
Als u minder vocht mag gebruiken is het belangrijk dat u vocht uit deze producten ook meerekent bij uw dagelijkse vochtinname. Een schaaltje vla of yoghurt bevat al snel 150 ml vocht. Gebruik een 1,5 liter fles om daar de hoeveelheden vocht uit af te meten.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Honderd gram volle kwark bevat 140 calorieën, zeven gram vet en wel negen gram eiwit. Daar kun je wel wat (spier)massa mee opbouwen. Met name in combinatie met sport, doet dit wonderen voor je lichaam.
Neem het gewoon als jij er trek in hebt. Zuivelproducten als kwark en yoghurt zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor melkproducten is de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid 2 à 3 porties (300 tot 450 ml) per persoon per dag.
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.
Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen. Wat je dan ziet is enerzijds samengeklonterd eiwit (lijkt een beetje op gestold eiwit van een ei) en anderzijds water.
Koffie, thee, soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen mee als vocht.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Het beste antwoord. Dat is water. Of althans : water met wat opgeloste melkbestanddelen (melkwei) dat ontstaat doordat het melkproduct in kwestie zich een beetje scheidt. . Je kunt het er gewoon weer doorheen roeren ; kan geen enkel kwaad.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Leg de blokjes ananas in een koekenpan en strooi de helft van de suiker erover. Laat karamellieren tot de ananas gaat verkleuren. Draai om en strooi de rest van de suiker erover, laat weer verkleuren. Verdeel de kwark over schaaltjes en schep de ananas, inclusief vocht, erop.
Een kwarktaart kun je heel goed invriezen. Verpak de kwarktaart luchtdicht in een plastic zak en vries de kwarktaart in zonder garnering. In de vriezer blijft de kwarktaart ongeveer drie maanden goed. Een kwarktaart moet ontdooien in de koelkast, dit duurt tussen de 12 en 24 uur.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.