IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Het is normaal dat er vocht aanwezig is in de koelkast, vooral op de achterwand. Zodra u de deur opent, komt er warmere en vochtige lucht in de koelkast. Door het afkoelen van deze lucht komt het vocht vrij en dat condenseert. Tijdens het koelen bevriest dat vocht.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer, dan kun je als vuistregel aanhouden dat de standenknop op ongeveer 60 procent van de maximale stand moet staan. Heb je dus een knop met vijf standen, dan zet je hem op 3. Over het algemeen geldt trouwens: hoe hoger het getal dat de stand aangeeft, hoe lager de temperatuur.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Als er warme lucht van buiten de vriezer of koelkast binnenkomt, zal dit als vochtaanslag neerslaan op de koeloppervlakken van jouw koelkast. Dit vocht zal vervolgens bevriezen; je controleert of de deur van het vriesvak wel goed sluit. Mogelijk zit het rubber los of is het beschadigd.
Uit onderzoek van Inretail blijkt dat mensen hun oude koelkast na ongeveer 15 jaar vervangen. Over het algemeen wordt gesteld dat een koelkast een technische levensduur heeft van 13 tot 15 jaar. Maar dit kan uiteraard verschillen per type, merk en prijs.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 6 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Het beste antwoord Een normale koelkast slaat een paar keer per uur aan. Gemiddeld draait de koelkast dan zo'n vijf minuten. Dit hangt natuurlijk onder meer af van de buitentemperatuur, hoe vaak je 'm opent en de ingestelde koelkasttemperatuur. Kortom ongeveer een kwartier per uur.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
De thermometer is nu gratis verkrijgbaar bij PLUS-supermarkten en in de webshop van het Voedingscentrum. Op=op! In de meeste koelkasten kun je niet zien hoe koud het is. Een thermometer kan dan goed van pas komen.
Temperatuur koelkast controleren
De temperatuur van de koelkast meet u niet door te thermometer er in te hangen. Om een zo precies mogelijke temperatuur te meten moet u de thermometer in een glas water plaatsen. Daardoor meet u de temperatuur van het water, wat een beter beeld geeft van de temperatuur van de koelkast.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan. Als het te koud is, kan een vriezer uitvallen.