Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Specialist Elektra
Stopkontact is bezig met verbranden, de stekker valt niet goed meer in de contacten waardoor er een vonkje overspringt(knetteren) dit maakt de contacten heet en daardoor verbrand het omliggende plastic en de stekker. Vervang de wandcontactdoos en je probleem is over.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Elk huishouden heeft wel een aantal flinke stroomvreters. Van veel apparaten weten we dat ze veel stroom verbruiken, maar er zijn ook stiekeme stroomvreters. Een aantal voorbeelden die vaak genoemd worden zijn een miniboiler, een uitgebreide decoder of wat dacht u van een slecht geisoleerde kokend waterkraan.
Maak er een gewoonte van om stekkerdozen uit het stopcontact te halen als ze niet meer gebruikt worden. Ze kunnen namelijk oververhit raken en zo brand veroorzaken. Het is ook een goed idee om regelmatig een stofdoek over de stekkerdozen in huis te halen.
Als je hoort dat jouw stopcontact een ploppend of krakend geluid maakt, onderneem dan onmiddellijk actie door de stroom naar het betreffende stopcontact op de printplaat uit te schakelen en een gekwalificeerde elektricien te bellen om het stopcontact te komen inspecteren.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Schakel de stroom in en plug de stekkers één voor één weer in. Valt de stroom uit zodra u een stekker in het stopcontact doet? Dan veroorzaakt het betreffende apparaat de kortsluiting.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Mogelijkheid 1: kapotte bedrading
Of een geur van smeulend plastic? Dan is de kans groot dat er problemen zijn met de bedrading achter de wandcontactdoos. Bij beschadiging of doorbranden van de bedrading, kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de draden of het stopcontact zelf gaan smeulen.
Specialist Elektra
de klemkracht van de wcd is veel te gering en daardoor krijg je warmte ontwikkeling. een goed stopcontact houd de stekker stevig vast en je kan de stekker niet zomaar uittrekken.
Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De piep wordt veroorzaakt doordat de wisselspanning uit het stopcontact wordt omgezet naar gelijkspanning. Dit geeft een hoge frequentie die u hoort als een piepend geluid. Zolang het gepiep niet harder wordt en de adapter gewoon zijn werk doet, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.
De kans bestaat dat je afzuiging, bedrading of leidingwerk de boosdoener is, of zelfs kieren bij ramen of deuren. In dat geval, als je er echt klaar mee bent, kun je het beste iemand inschakelen om mee te helpen zoeken door middel van een professionele geluidsmeting.
Het piepgeluid van de adapter is te horen doordat er wisselstroom door de adapter loopt en wordt meestal gevormd door een 'spoel' die zich in de adapter bevindt. Binnen in de adapter wordt stroom namelijk omgevormd (wisselstroom), wat ook wel pulserende spanning wordt genoemd.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Als je de schakelaar van de stekkerdoos uit zet dan wordt er geen stroom meer verbruikt. Dit is dus zeker een goede oplossing om stroom te besparen. Als de stekkerdoos aan staat verbruikt die zelf stroom om het LED-lampje in de schakelaar te laten branden, maar dit kost verwaarloosbaar weinig energie.