Wetenschappers van de universiteit van Birmingham hebben een stokoud exemplaar van de Koran gedateerd. Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud.
Als de tot dusver oudst bekende koran geldt het manuscript van Samarkand, dat wordt bewaard in Oezbekistan, geschreven op perkament van rond het jaar 800.
De engel Gabriël heeft boodschappen van God doorgegeven aan Mohammed. De eerste keer dat de engel Mohammed opzocht, was ongeveer in het jaar 610 na Christus. In een periode van ongeveer 20 jaar heeft de engel Mohammed geregeld opgezocht en boodschappen doorgegeven. Mohammed onthield al deze openbaringen.
Ongeveer twintig jaar na zijn dood bundelde een commissie Mohammeds openbaringen in een boek: de Koran. Mensen die de openbaringen uit hun hoofd hadden geleerd zorgden ervoor dat die in die tussentijd van twintig jaar perfect werden overgeleverd, zodat er over de precieze korantekst geen twijfel kan bestaan.
Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran. Deze is in het Arabisch geschreven en vermeldt welke plichten moslims hebben jegens Allah en andere mensen.
Soera De Koe (Arabisch: Al-Baqara) is de tweede soera of hoofdstuk van de Koran en met 286 aya's of verzen de langste. Met soera's 3 tot en met 10 behoort het tot de lange hoofdstukken (al-tiwal). In deze soera is ook het langste vers in de Koran te vinden, nummer 282, met 128 woorden.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
De koran telt 30 djoez. Een djoez telt 20 pagina's. Elke djoez-e is verdeeld in 2 delen. Deze delen noemen we: 'hizb'.
De islamitische heilige boeken zijn de documenten waarvan moslims geloven dat ze door God aan boodschappers werden geopenbaard. Het betreft de Suhuf-i-Ibrahim, Suhuf Musa, de Tawrat, de Zaboer, de Indjil en de Koran.
De langste soera in de Koran bestaat uit 286 verzen (Soera De Koe) en de kortste uiten maar 3 verzen (Soera De Namiddag, Soera De Overvloedigheid en Soera De Hulp).
Wie stichtte de islam? De profeet Mohammed richtte in 610 na Christus de islam op. Volgens moslims stuurde hun god Allah de engel Gabriël naar Mohammed om hem uit te leggen hoe mensen moesten leven. Mohammed vertelde de inwoners van Mekka over deze boodschap.
Hij gebruikte 21 geitenvellen om een kaft te maken voor zijn in totaal 500 kilo wegende Koran. Honderdduizenden euro's zijn gestopt in de Koran die uit maar liefst 218 pagina's van 2,28 meter hoog en 1,55 meter breed bestaat. De grote profeet Mohammed (570-632) heeft de Koran gedurende zijn leven in delen geopenbaard.
Rond 610 ontvangt Mohammed ibn Abdallah, een ongeletterde koopman uit het Arabische handelsstadje Mekka, een boodschap van God. Het is de eerste openbaring in een lange reeks, die zich zal ontwikkelen tot het heilige corpus van de Koran.
Begin van de Koran
Volgens de islamitische geloofsleer was Mohammed eerst bang toen hij de aanwezigheid van de aartsengel Djibriel voelde. Djibriel stelde hem gerust en Mohammed kreeg vervolgens de eerste openbaring van Allah. De openbaringen van Mohammed zijn later samengebundeld tot één werk: de Koran.
Idris zou van God 30 bladeren aan openbaring hebben ontvangen. Volgens overleveringen was Idris de eerste mens die teksten schreef, kleren naaide en die ook droeg.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Grote Profeten
Het begrip 'Twaalf Profeten' duidt op de oudtestamentische profeten en de naar hen vernoemde boeken die kleiner in omvang zijn dan de boeken van Jesaja, Ezechiël en Jeremia. De laatste groep wordt daarom de Grote Profeten genoemd.
Het woord Al- Qoer- aan betekent letterlijk ''de oplezing'' of ''de voordracht''. De Qoer- aan is het woord van Allah dat aan de Profeet Moehammad in de Arabische taal geopenbaard is, als een goddelijke wonder (moe'djizah). De Qoer- an is onderverdeeld in 30 delen ook wel djoez genoemd.
Soera De Opening is de eerste en bekendste soera (hoofdstuk) van de Koran. 7. De weg van degenen aan wie Gij Uw genade geschonken hebt, niet die van degenen op wie toorn rust en niet die der dwalenden.
Het islamitische verhaal is in grote lijnen dit: Mohammed kreeg rond 610 bij Hira, een berg bij Mekka, voor het eerst een verschijning van de engel Gabriël (Jibril). In de loop van 22 jaar gaf de engel hem de boodschap van Allah door.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.