Parijs wordt de lichtstad genoemd doordat de stad in de achttiende eeuw werd verlicht door metalen olielampen wat een mooi effect gaf. Tegenwoordig is de stad nog steeds spectaculair mooi verlicht een avondwandeling door de stad is dan ook zeker aan te raden.
Die keer kreeg Parijs de naam La Ville-Lumière (de lichtstad). De stad was toen een van de eerste plaatsen in Europa die brede straatverlichting toepaste. De bijnaam werd echter pas echt populair tijdens het tijdperk van de verlichting dat slaagde.
Lichtstad is een bijnaam voor de volgende steden: Parijs (la ville lumière) Eindhoven, deze benaming wordt doorgaans aan Philips toegeschreven, maar is oorspronkelijk afkomstig van de in Eindhoven aanwezige luciferindustrie.
Het symbool van de stad is de Eiffeltoren. Naast de Eiffeltoren zijn ook de Arc de Triomphe, kunstmuseum het Louvre en de Notre-Dame bekende monumenten. Net buiten Parijs liggen ook het kasteel van Versailles, Disneyland Paris en Parc Astérix. Jaarlijks wordt de stad door miljoenen toeristen bezocht uit heel de wereld.
Parijs wordt ook wel 'de stad van de liefde' genoemd. Dit heeft ermee te maken dat er in de stad een romantische sfeer hangt vanwege de smalle steegjes, de prachtige gebouwen en doordat pasgetrouwde stelletjes vroeger vaak op huwelijksreis gingen naar Parijs.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
De naam Parijs is een verkorting van de Latijnse omschrijving Civitas Parisiorum, 'Stad van de Parisii', een Gallische stam. Deze naam is in de plaats gekomen van Lutetia.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
Maar wist je dat Eindhoven de bijnaam lichtstad niet (alleen) aan Philips te danken heeft? Al jaren voordat Philips ook maar opgericht werd en de eerste gloeilamp produceerde, waren er al andere producten die hun licht op Eindhoven lieten schijnen: lucifers! In 1844 werd de lucifer zoals wij die nu kennen uitgevonden.
De eerste sporen van bewoning van Parijs dateren al uit het Neolithicum. In de Romeinse tijd heette de stad Lutetia Parisiorum. Eind 5de eeuw namen de Franken Parijs in en in 800 heerste Karel de Grote over de stad en de rest van Frankrijk.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Bij het eten drinken de Fransen... water. Normaal gesproken betaalt u niet voor de kan die standaard op uw tafeltje wordt neergezet maar er wordt natuurlijk niet alleen maar water gedronken in dit land van de wijnstok.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.
Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.
Parijzenaar = de Parijzenaar zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [pa`rɛizənar] Verbuigingen: Parijzenaar|s (meerv.) de parisienne zelfst.
Parijs behoort tot een van de meest bezochte steden ter wereld en is zowel geliefd bij de franse bezoekers als bij toeristen. Je kan zoveel doen in Parijs van slenteren over de champse-leysee of de bezienswaardigheden af gaan zoals Eiffeltoren en de Notre Dame of breng een bezoek aan het Louvre.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Al voor de val van het Romeinse Rijk, vanaf ca. 300 n. Chr., werd de stad Civitas Parisiorum ('Stad van de Parisii') genoemd, dat werd afgekort tot 'Parisius' (Latijn) of 'Paris' (Frans). Rond dezelfde tijd verscheen ook het Christendom in de regio.