Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een bulderend geluid in het rookkanaal. Sluit in dit geval onmiddellijk de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel, en waarschuw de brandweer.
De bouw van het rookkanaal en de trek
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Trek ontstaat doordat er een verschil in dichtheid is tussen de ruimte in de schoorsteen en de ruimte daarbuiten. Door dit verschil in dichtheid ontstaat een drukverschil (ΔP), dat de drijvende kracht is van de trek. Zolang het verschil in dichtheid wordt gehandhaafd zal ook de trek blijven bestaan.
Voor de bepaling van de afvoerhoogte van de rookgassen worden de normen NEN 2757 (nieuwbouw of verbouw) en NEN 8757 (bestaande bouw) gebruikt. Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte.
Een houtkachel installeren kan niet zomaar. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden, met het oog op de veiligheid en je gezondheid: Is het rookkanaal geschikt?
Het 'tikken/knallen' van een houtkachel is meestal aanwezig als de kachel snel opwarmt of afkoelt. Het materiaal zet dan uit of krimpt. Daardoor ontstaat er spanning en dat kan geluid veroorzaken. Niets om zorgen over te maken.
Trek van kachelpijp
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
Tegenwoordig worden de huizen dusdanig goed geisolleerd dat er geen gaatje meer is waar de kachel lucht uit kunt trekken. Wanneer de kachel in hetzelfde vertrek staat waar ook een afzuigkap aanwezig is en de afzuigkap aanstaat kan er valse trek ontstaan, en hierdoor de trek verminderen.
Dit is namelijk in uw belang en dit voor deze twee volgende redenen : voor uw veiligheid : vermindering van een schoorsteenbrand en intoxicatie door een gebrek van evacuatie van de verbrande gassen. Voor economische redenen : door het verwijderen van de elementen in de schouw , verbruikt u minder.
Roterende trekkap RVS
De kracht van de wind wordt omgezet in zuigkracht naar boven. De bol wordt door het geringste zuchtje wind al in beweging gezet en zorgt dan voor een permanent aanzuigende werking waardoor een prima trek door onderdruk in uw lucht-/ schoorsteenkanaal ontstaat.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Er komt geen algemeen verbod op houtkachels. Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft aan de Tweede Kamer dat ze zich wel wil inzetten om de belangrijkste gezondheidseffecten te beperken.
Het schoorsteeneffect wordt ook wel 'trek' genoemd. Dit is een natuurkundig effect dat in een schoorsteen plaatsvind doordat de rookgassen in een verticale richting bewegen door de invloed van warmte.
Een trek bevorderende kap (trekkende kap), is een kap die ervoor zorgt dat je vanuit alle windrichtingen dezelfde trek behoudt. Een trekkende kap heeft een wind en regen werende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel.
Een rookgasventilator is een elektrische ventilator die op het uiteinde van de schoorsteen zit. Dit toestel zorgt voor een negatieve druk in de schouw, waardoor er een luchtstroom ontstaat van binnen naar buiten. Zo verbetert het trekvermogen van de schoorsteen.
De televisie boven een haard
De tv hangt te hoog. De ooghoogte (zittend op de bank) is in het ideale geval een derde van boven van de televisie. Dan kijk je ontspannen en recht vooruit. Maar om de warmte van de haard naar de televisie te beperken moet deze een afstand van tenminste 30 cm tot de (hout-)haard hebben.
Dubbelwandige kachelpijpen hebben de functie om met behulp van aanwezige isolatie de afstand tot brandbaar materiaal te minimaliseren. Rookgassen kunnen op die manier, nadat ze het merendeel van de warmte afgegeven hebben, veilig door een uitmonding in uw huis naar buiten geleid worden.
Wij raden af om de wand direct achter de kachel te behangen. Behangpapier is immers brandbaar en achter een kachel gebruik je voor de veiligheid best hittebestendige materialen, zoals ijzer, inox, aluminium, steen, tegels, enz.