Waarom klikpedalen op de racefiets? Bij klikpedalen zit je schoen vastgeklikt aan het pedaal. Hierdoor kun je zowel duwen als trekken aan het pedaal, waardoor je efficiëntere omwentelingen kunt maken en de krachtoverbrenging veel beter is. Ook heb je hierdoor controle over je fiets en kun je sneller corrigeren.
Voor wielrenners op de racefiets wordt een SPD pedaal afgeraden, omdat het draagvlak van het pedaal niet groot is. Dit zal je met name merken tijdens langere ritten, waarbij een kleiner oppervlak tot extra vermoeidheid zal leiden. We raden daarom voor wielrenners een SPD-SL pedaal aan.
Je gaat simpelweg gewoon harder. Gemiddeld zeker zo'n 2 kilometer per uur. Maar hoe beter je getraind bent, hoe efficiënter je bent en hoe meer je eraan hebt. Hoeveel dat precies is, hangt af van je getraindheid en je techniek.
Voordelen SPD pedalen:
Je kunt jezelf met de fietsschoenen vastklikken in je pedalen. Wegglijden van pedalen is verleden tijd, eenmaal vastgeklikt kun je fietsen zonder je zorgen te maken over de positie van je voeten. Het maken van een consequente fietsbeweging.
Ga op je fiets zitten en leun tegen een muur of hek. Leer klikpedalen kennen d.m.v. een voet continu in en uit te klikken totdat je vertrouwd mee raakt. Je klikt in door je schoeisel op het pedaal te zetten en met een ferme duw in te drukken, je klikt uit door je hak in een beweging naar buiten te duwen.
Op klikpedalen kun je alleen met speciale fietsschoenen fietsen omdat alleen daar de plaatjes onder je zool zijn te schroeven. De keuze is dus eigenlijk: Klikpedalen met speciale fietsschoenen of platformpedalen met gewone schoenen.
Eigenlijk is het heel simpel: pedaalsysteem (pedalen + plaatjes) SPD zijn gemaakt voor mountainbike, gravelbike en touring; SPD-SL is ontwikkeld voor de racefiets. En precies bij die variant heb je de keuze uit drie kleuren schoenplaatjes.
De prof wielrenners rijden op Shimano PD-R9100 pedalen van de Dura-Ace R9100 groepenset. Deze 228 gram wegende pedalen zijn licht van gewicht (228 gram) en stijf door het gebruik van carbon en slijtvaste stalen assen.
Je kantelt je voet iets naar beneden en duwt de punt van het schoenplaatje in het pedaal. Vervolgens duw je de hak naar beneden en 'klik', je schoen zit vast aan het pedaal. Eenmaal gewend, wil je niet anders meer!
Er zijn veel soorten klikpedalen met bijbehorende plaatjes van meerdere fabrikanten. Bekendste zijn SPD, Look, Time en Crankbrothers. De verschillende systemen van deze merken zijn niet compatibel met elkaar. Bekendste systemen voor racefietsers zijn SPD en SPD-SL.
Platformpedalen zijn pedalen voor gewone stadsfietsen, klikpedalen zie je vooral bij wielrenfietsen en mountainbikes.
Pedalen. Voor de cyclocross wordt gebruik gemaakt van mountainbikepedalen. Door de open vormgeving van deze pedalen kan je ook makkelijk in- en uitklikken als er modder in het kliksysteem zit, met normale racepedalen is dit niet mogelijken.
Het voordeel van klikpedalen is dat je door de directe verbinding de maximale controle hebt over je MTB. Het nadeel ervan is dat je wat minder makkelijk van je pedaal afstapt. Met MTB klikpedalen kun je beter en efficiënter je kracht overbrengen tijdens het fietsen.
Strakker of losser
In het begin is het dus aan te raden deze wat losser te zetten. Op de pedalen zelf staat een + en – aanduiding. Min is losser en plus is strakker. Dus om je pedalen wat losser te zetten draai je het inbusboutje naar links., wil je ze toch wat strakker draai dan naar rechts.
Als vrouw kunt u natuurlijk prima op een heren racefiets rijden, maar een damesfiets houdt rekening met deze verschillen. Verder ziet u dat dames racefietsen niet veel verschillen van herenfietsen: zo zijn er verschillende afmontages en kunt u kiezen uit aluminium of carbon frames.
Intermarché-Wanty-Gobert
De ploeg van Alexander Kristoff rijdt al jarenlang op Cube-fietsen. Waar het tenue er nogal schreeuwerig uitziet met al die sponsoren, is de zwarte Cube Litening juist 'strak' en zonder veel opsmuk. Met Shimano-onderdelen en Newmen-wielen is de fiets af.
Voor de meeste etappes kiezen de renners voor een cassette met 11-28 verhouding. Het kleinste tandwiel is daarbij 11 tanden groot en het grootste tandwiel heeft er 28. Tijdens zware bergritten kiezen sommige renners voor een lichter verzet, bijvoorbeeld 11-30. Dit zie je vooral vel bij de renners van Ineos Grenadiers.
Als mountainbiker sta je vaak op de pedalen. Flat pedals zijn groter dan andere pedalen zodat je stabiel met de bal van je voet én met een deel van je hak op het pedaal staat. De pedalen zijn voorzien van pinnen die grip bieden zodat je niet van de pedalen afschiet.
Om zelf te bepalen welke maat fietsschoen bij jou past moet je eerst zelf je voetlengte opmeten. Dan weet je in millimeters welke maat fietsschoen je nodig hebt. Vervolgens kun je per merk kijken welke schoenmaat daarbij past. Zet je voet recht en met de hak tegen de muur aan.
Ben je een gravelbiker, dan zijn SPD-pedalen waarschijnlijk je eerste keuze, hoewel gravel bikes meer op racefietsen lijken. Ze schudden vuil goed van zich af, maken het mogelijk, om stuggere mountainbike schoenen te dragen en ze kunnen jarenlang worden gedragen zonder dat je ze hoeft aan te passen.