De grootste be- dreiging is het verliezen van hun verblijfplaats. Vleermuizen zijn namelijk afhankelijk van bestaande verblijfplaatsen, bijvoorbeeld in boomholten en in spouwmuren en daken van huizen. Vleermuizen kunnen tientallen jaren oud worden, waardoor de vele jaren achtereen dezelfde plaatsen opzoeken.
Op jaarbasis eet een kolonie dwergvleermuizen in zo'n wijk gezamenlijk al snel 14,7 miljoen insecten, waaronder veel muggen! Dat scheelt een hoop muggenbulten. Ook eten vleermuizen veel insecten die schade aan landbouwgewassen toebrengen.
Als u een zieke of dode vleermuis met blote handen aanraakt, is er een kans dat u besmet wordt. Overdracht van het virus kan gebeuren door: Een beet van een besmet dier. Knabbelen van een besmet dier aan de intacte huid.
Overdag kom je zelden vleermuizen tegen, ze vliegen en jagen vooral 's nachts. Hun vermogen tot echolocatie en het bezit van vleugels biedt hun de mogelijkheid om 's nachts op insecten te jagen en een unieke ecologische niche te bezetten.
De vleermuis is een natuurlijke insectenbestrijder. Hij eet iedere nacht een kwart tot de helft van zijn lichaamsgewicht in muggen, motten, spinnen en andere insecten. Dit kan wel oplopen tot 3000 insecten in een nacht. Een vleermuis van 20 gram kan in een jaar tot 3.6 kilo aan insecten opeten.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
De meest prominente vijanden van de vleermuis zijn uilen, haviken en slangen. Maar nu kunnen wetenschappers spinnen ook aan dit lijstje toevoegen. De vogelspin en de grote wielwebspin zijn in staat om een vleermuis te overmeesteren.
De meeste vleermuizen komen nooit in aanraking met mensen. Andersom geldt dit dus ook. Er zijn maar weinig mensen die een vleermuis van dichtbij hebben kunnen bekijken. Toch kan het gebeuren dat een directe ontmoeting plaats vindt.
Of een vleermuis die stilletjes aan de muur of in de gordijnen hangt. Blijf rustig. We kunnen ons voorstellen dat zo'n rondvliegende vleermuis erg spannend is, maar er is geen reden tot paniek. De vleermuis zal echter niet tegen u aan vliegen.
Vleermuizen hebben een specialistisch gehoororgaan dat zeer hoge frequenties kan opvangen.Zij gebruiken ultrasoon geluid (geluid boven de 20 kHz) voor hun echolocatiesysteem.
Als na de beet, krab of lik van een vleermuis het dier nog aanwezig is, bel dan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA telefoonnummer 0900-0388).
Het lichaam van een vleermuis is aangepast om ondersteboven te hangen. Wanneer ze met hun kop naar beneden hangen, dan trekt hun lichaamsgewicht aan een pees zodat hun pootjes dicht worden getrokken. Eigenlijk hebben ze geen spierkracht nodig om te blijven hangen. Ondersteboven hangen kost ze dan ook geen energie.
Het is mogelijk dat uw kat besmet is geraakt met rabiës (hondsdolheid). Tenminste als de vleermuis een rabiësvirus bij zich draagt én de vleermuis uw kat gebeten, gelikt of gekrabd heeft. Neem voor de zekerheid contact op met de dierenarts.
Een gewone dwergvleermuis zal normaliter niet door de huid heen kunnen bijten, maar dat is ook eigenlijk niet relevant. Het rabiësvirus bevindt zich in het speeksel en voorkomen moet worden dat je speeksel van een vleermuis in een wondje krijgt (dat er mogelijk al was voor het contact met de vleermuis).
Meyrem Almaci zal het niet graag horen, maar het feit dat vleermuizen steeds linksaf slaan als ze een grot uitvliegen is een broodje-aapverhaal. Wetenschappers hebben bewezen dat ze alle richtingen uitvliegen, maar de voorkeur geven richting zoete wateren waar ze veel insecten kunnen vinden om op te peuzelen.
Vleermuizen kunnen erg oud worden, meer dan twintig jaar is geen uitzondering. Vleermuizen hebben kleine oogjes. Ze zijn echter zeer lichtgevoelig en zelfs in de avondschemering kunnen ze goed zien, net als andere zoogdieren.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Om dit probleem op te lossen, heeft de Batlamp ledlichtjes die amberkleurig licht geven.
Vleermuizen zijn zoogdieren, net als mensen. Ze zijn warmbloedig, bedekt met haar, baren levende jongen en zogen hun baby's. Het verschil met mensen is dat ze vleugels hebben, waardoor ze kunnen vliegen. Maar zelfs met dat verschil lijken de botten van vogels, mensen en vleermuizen erg veel op elkaar.
Vleermuizen veroorzaken eigenlijk geen overlast en zijn vooral nuttige dieren omdat zij veel vliegen en muggen vangen. Toch worden mensen vaak wat zenuwachtig bij de gedachte dat er vleermuizen in huis of in de schuur leven. U zult als er vleermuizen binnen zitten bijvoorbeeld poepjes op de muur vinden.
Ze zullen in principe nooit zomaar je haar in vliegen. En zelfs als je een vleermuis op je hoofd zet, dan blijkt dat ze er weer heel kalm uit kruipen.
Planten als kattenstaart, wilgenroosje, riet en gele lis hebben grote aantrekkingskracht op insecten. En insecten staan met stip op één op de menukaart van de vleermuis.
Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: kan een vleermuis vast komen te zitten in je haar? Vleermuiskenner Jasja Dekker geeft antwoord. Jasja Dekker, dierecoloog en voorzitter van Batlife Europe, vertelt dat je niet bang voor hoeft te zijn dat je met dit nachtdier in je haar hoeft rond te lopen.
Alle vleermuizen hebben schoon water nodig, voor drinken en voor voedsel.
Wist je dat: vleermuizen hun oren heel even uit zetten voor ze geluid maken, zo worden ze niet doof van hun eigen herrie. Met flinke oren kan de vleermuis heel goed horen.
In Indonesië is de vleermuis superfood nummer één. Op de Markt in Tomohon zijn de beestjes volop verkrijgbaar. Vers verschroeide vleermuizen worden hier omgetoverd tot een supergezonde maaltijd. “Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond.