Krachttraining zorgt niet voor groeischijf schade Het is juist super belangrijk dat kinderen tot hun 18e levensjaar HEEL VEEL bewegen en buiten spelen zodat er weerbaar kraakbeen gevormd wordt. De gevolgen van te weinig bewegen voor het 18e levensjaar kan grote gevolgen hebben met betrekking tot zwak kraakbeen.
Ja, krachttraining kan goed zijn voor kinderen, maar het is belangrijk dat ze de juiste begeleiding krijgen. Door krachttraining kunnen ze sterker worden, hun botten versterken en hun algehele fitheid verbeteren. Ook blijven ze op gezond gewicht en krijgen ze meer zelfvertrouwen.
Er bestaan geen richtlijnen vanaf welke leeftijd een kind met krachttraining kan beginnen. Dit hangt af van zijn of haar mentale en fysieke ontwikkeling. Een kind moet in ieder geval in staat zijn om aanwijzingen op te volgen. Eerder is het niet verstandig om te beginnen met krachttraining.
"Er is geen bewijs dat gewichtheffen de groei belemmert", zegt ze. "Het is zelfs zo dat weerstandstraining zorgt voor een betere coördinatie en meer kracht bij jonge atleten.
Krachttraining op jonge leeftijd zal ook een preventief effect hebben op het optreden van blessures, vooral wanneer in georganiseerde en competitieve vorm sport beoefend wordt. Zo zal de toename van kracht de spieren en pezen zodanig versterken dat het absorptievermogen bij plotse bewegingen verbeterd wordt.
Het is goed voor kinderen en jongeren om aan krachttraining te doen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Echter wordt wel met klem aangeraden om altijd onder deskundige begeleiding te sporten.
Voordelen van krachttraining voor kinderen
Het helpt de spierbalans te verhogen, waardoor de kans op blessures juist wordt verminderd. Vooral op overbelastingsblessures heeft het een positief effect. Kinderen met problemen van de motorische ontwikkeling hebben ook veel baat bij deze spierbalans.
Zo bestaat het idee dat krachttraining bij kinderen de groei zou kunnen remmen of dat het tot blessures zou leiden. Dat is echter niet waar, mits de training op een verantwoordelijke manier (= speels en alleen met eigen lichaamsgewicht) gedaan wordt.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat krachttraining voor kinderen, zowel pubers als jonger, geen bovenmatige belasting van de groeiplaten verzorgt (1,6,7). Tenminste, wanneer dit gebeurt aan de hand van een goed ontwikkeld trainingsprogramma, gericht op de jonge sporter en diens lichaam.
Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimatie dat jij degene bent van wie de lidkaart is of om je leeftijd te checken.
Jongeren mogen over het algemeen vanaf de leeftijd van 16 jaar zelfstandig naar de sportschool gaan. Sommige sportscholen hanteren echter een minimumleeftijd van 18 jaar. Voor jongeren onder de 16 jaar is toegang tot de sportschool vaak afhankelijk van de aanwezigheid en begeleiding van een volwassen ouder of voogd.
Hoewel sommige sportscholen een leeftijdsbeleid van 16 of zelfs 18 jaar hanteren, zijn er ook sportscholen waar je al welkom bent vanaf 12 jaar. Steeds vaker zijn jonge kinderen (met name jongens) in de sportschool te vinden.
Activiteiten voor kinderen van 9 - 12 jaar
Jumping jacks, rennen, over dingen heen springen, bewegen met een bal, bekijk het filmpje van kracht en conditie maar!
Ja, het is wettelijk toegestaan om vakken te vullen als je 13 bent. Je mag alleen geen spullen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo en dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo.
De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad vertellen hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen.
Allereerst worden je botten en spieren sterker door regelmatig te bewegen en/of te sporten. Ook verbeter je de conditie, kracht en coördinatie en heeft bewegen een positief effect op de motorische ontwikkeling. Door te sporten neemt ook de bloedtoevoer naar de hersenen toe.
Vanaf de geboorte nemen spiermassa en spierkracht toe. Dat gebeurt tot ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar. Daarna neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar – de afbraak van spieren is dan groter dan de opbouw. Hoe ouder we worden, hoe groter de afname van spiermassa.
Kiosk: Dit is onze digitale automaat die beschikbaar is in de club. Hierop kun je je inschrijven en opzeggen maar bijvoorbeeld ook gegevens wijzigen en extra's toevoegen of wijzigen. Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder.
Krachttraining is hartstikke goed voor je gezondheid. Met krachttraining word je niet alleen sterker, je krijgt er een mooier lichaam door en je voorkomt ook blessures. En dat is niet alles. Je kunt je sportprestaties er namelijk ook mee verbeteren.
"Er is geen bewijs dat gewichtheffen de groei belemmert", zegt ze. "Het is zelfs zo dat weerstandstraining zorgt voor een betere coördinatie en meer kracht bij jonge atleten.
Te weinig eten of eenzijdige voeding.Bepaalde geneesmiddelen.Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.Emotionele, psychische en sociale factoren.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Bij de twee grootste fitnessketens van ons land, Basic-Fit en Fit For Free, kunnen kinderen van 13 jaar zonder begeleiding sporten.
Voldoende sporten en bewegen heeft positieve effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen, blijkt uit wetenschappelijk bewijs. Zo hebben kinderen minder kans op depressieve symptomen, heeft hun botkwaliteit er baat bij en verbetert hun insulinegevoeligheid. Door duurtraining verbetert hun fitheid.
Tijdens krachttraining train je al je spiergroepen. Je spieren worden sterker en daardoor verklein je de kans op blessures, mits je de oefening wel goed uitvoert. Daarnaast zorgt krachttraining voor een betere doorbloeding. Verder heeft het een positieve invloed op je cholesterolgehalte en bloeddruk.