"Wat spreekt je aan in deze job?" Via deze vraag polst de werkgever of je de vacature wel deftig bekeken hebt. Zorg er voor dat je minstens 3 argumenten kan geven waarom je de job wilt. Denk maar aan het bedrijf, takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden, …
Wat spreekt je aan in de functie? Noem een aantal werkzaamheden die je aanspreken en leg uit waarom. Let er wel op dat de werkzaamheden die je noemt ook bij de functie horen.
Wanneer jij gepassioneerd kunt vertellen over iets dat je heel je leven graag hebt gedaan, waar jij goed in bent, wat jij beter kunt dan andere sollicitanten en waarom dat voor hen relevant is, heb jij een antwoord gegeven die de recruiter maar al te graag wil horen.
Het beste is om geen negatieve redenen te noemen waarom je weg wilt, maar positieve redenen waarom je de baan wilt hebben waarop je solliciteert. De werkgever wil daarbij vooral horen dat je juist die functie ambieert, vanwege de functie en niet om andere redenden. Laat blijken dat je gemotiveerd bent voor de baan.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Of nog ruimer, dat je aanzet tot bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Of iemand gemotiveerd bezig is met een taak, kun je meestal aan de buitenkant wel zien.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Open motivatiebrief voorbeeld
Zorg dat je een vragenlijstje hebt. Stel je kort voor en vertel waarom je belt. Vraag of er binnenkort een passende vacature vrijkomt. In dit telefoongesprek kun je ook vertellen waarom je zo graag bij het bedrijf wilt werken.
Je meerwaarde benoemen, gaat over het laten zien welke waarde jij kunt toevoegen aan de organisatie. Dat wil zeggen: welke relevante kennis, ervaring, vaardigheden, netwerk, werkstijl en dergelijke breng jij mee waarmee je een aanvulling vormt op het team. De combinatie ervan maakt jou uniek.
Bijvoorbeeld elkaar inspireren, motiveren en het geven van feedback. Iedereen binnen het team heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Door van elkaar te leren en elkaar aan te vullen komt het team het beste tot zijn recht. Het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen is cruciaal binnen een team.
Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten. Vertel je verhaal met enthousiasme. Wees positief, eerlijk en reëel. Zorg voor een logische volgorde in je verhaal en spring niet van de hak op de tak.
Waarom passen het bedrijf en de baan helemaal bij jou. Wat maakt het bedrijf in jouw ogen uniek. Laat je persoonlijke drijfveren doorklinken in je antwoord. Praat niet over geld, maar vertel wat jij graag doet en hoe jouw belangstelling aansluit bij de baan.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen. Je vindt dit ook terug in een uitspraak als 'Wil je jouw besluit motiveren?
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.