Volgens de website Runnersworld van 20 juli 2023 heeft kersensap voordelen bij duursporten zoals fietsen en hardlopen (1). In kersensap zijn
Het helpt bij het herstellen van de ontstane onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten. Het zorgt voor een toename van de mitchondriën (energiecentrales in de spiercellen) waardoor verzuring later optreedt en de Vo2Max verbetert.
De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van kersensap kunnen een positieve invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid. Het helpt bij het verlagen van bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedvatfunctie, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hartziekten.
Direct nadat een wielrenner over de finish is krijgt hij/zij een drank met eiwitten en koolhydraten. Dit drankje moet het herstelproces van de rit zo snel mogelijk in gang zetten. Ongeveer een uur na de race wordt er meestal nog een kleine maaltijd genuttigd in de vorm van noodles, wraps of een pastamaaltijd.
Het drinken van kersensap zorgt vooral voor een beter herstel na inspanning. Spieren herstellen en ontwikkelen zich beter en het vermindert de pijn in de spieren na een inspanning.
Je kunt ze meenemen voor een trainingsrit om voldoende suikers binnen te krijgen, maar het schijnt dus ook een goed herstelmiddel te zijn. Een handje winegums (eet niet gelijk de hele zak op) is namelijk lang niet zo ongezond! Het bevat proline, arginine, lysine en glutamine waardoor je aan je herstel werkt.
Ook daarin heb je twee opties. De meeste mannen trekken de broek aan de voorkant naar beneden, hangen de slurf over de rand en plassen. Een andere optie is een pijp van je broek omhoog trekken en dan via de zijkant 'binnendoor' je jonge heer naar buiten te wurmen. Heel soms wordt er tijdens het fietsen geplast.
Bij de Tour de France gebruik mogen maken van een wc in een camper van een toeschouwer langs de weg. En sommigen plassen gewoon in hun broek, het droogt immers vanzelf weerop. Maar velen transpireren zo veel dat ze helemaal niet naar het toilet hoeven.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
Dit is een tip voor de échte beginners: draag nooit een onderbroek onder een fietsbroek. De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren. Niet doen dus.
"Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan. Dat is ook niet zo prettig."
De onderzoeken die er zijn geven aan dat je rond de 30 ml geconcentreerde kersensap moet gebruiken voor 1-2 keer per dag; gedurende enkele dagen voor en enkele dagen na inspanning voor een positief effect (8).
In kersensap zijn anthocyanen in ruime mate aanwezig.Die zouden ontstekingsremmend werken en spierschade en fysieke pijn na inspanning verminderen.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking.
Uit onderzoek blijkt dat bananen eten voor en na het sporten de prestaties even goed ondersteunt als het drinken van speciaal ontwikkelde sportdranken. Maar wel bleek dat atleten na het eten van dit fruit een hoger niveau van dopamine in hun bloed hadden dan wie een sportdrank consumeerde.
Teksten die wielrenners roepen naar elkaar
Het signaal “Zand” wordt geroepen in een soortgelijke situatie. Als er zand ligt op asfalt (of bladeren of gravel) dan kun je daar over wegglijden, dus daar moet men langsfietsen. Dit gaat vaak ook weer gepaard met een gebaar naar het zand.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Wielrenners zijn ijdel, en bij die ijdelheid horen gewoon geschoren benen. Toch is dat niet helemaal waar, want het heeft wel degelijk nut om je benen als fietser te scheren. De belangrijkste reden is misschien wel dat bij een eventuele valpartij het makkelijker is om de (schaaf)wond te verzorgen.
De zeem ondersteunt je bottenstructuur, geeft verzachting op gevoelige plekken en voorkomt wrijving die kan leiden tot schaafwonden en zadelpijn.
Stimulerende middelen zoals amfetaminen worden veel gebruikt in het wielrennen, maar ook bijvoorbeeld voetbal en atletiek. Het gevolg van het gebruiken van deze stimuli is een verbeterd uithoudingsvermogen, door het gevoel van vermoeidheid en pijn te verminderen. Daarnaast kunnen gebruikers zich beter focussen.
In de herstelperiode wordt water en energiedrank gedronken. Soms neemt een renner graag een colaatje. Gedurende een dag wordt er tussen de 6 en 11 liter vocht gedronken!
De maximale leeftijd van beroeps wielrenners
De meeste beroeps wielrenners houden ermee op tussen hun 35e en 40e levensjaar, wanneer ze meestal in de bloei van hun leven zijn. Daarna is de “degeneratie” van het lichaam al begonnen.
Daarom kiezen fanatieke fietsers vaak voor een middelhoge tot hoge aerosok. Professionele wielrenners opgelet: de UCI heeft in 2020 besloten dat fietssokken tijdens wedstrijden tot maximaal halverwege je onderbeen mogen komen, zodat de wedstrijd zo eerlijk mogelijk blijft. Let er dus op dat je sokken niet te lang zijn!
Waarom hebben wielrenners heel vaak geen fietsbel? Ze hebben vaak een hoge snelheid, zijn vaker met meerderen en kunnen je dus niet waarschuwen als ze je willen inhalen. Kan dit niet verplicht worden op een wielrenfiets. Voor de kosten hoeft men het niet te laten en een "gewone" fiets moet deze wel hebben.
We zien dat de wereldtoppers onder de standaard omstandigheden een snelheid halen van 43,81 km/h en een tijd over de 40 km van 54,8 minuten. De dames rijden daarmee 8% langzamer dan de wereldtoppers bij de mannen.