Randisolatie is het isolatiemateriaal dat als kantstrook aan de randen van een ruimte of bouwelement aangebracht wordt om koudebruggen (thermische isolatie) of geluidsbruggen (akoestische isolatie) te vermijden, maar wordt vooral toegepast bij vloerverwarming om de verwarmde dekvloer en afwerkvloer te laten uitzetten ...
Om scheurvorming door krimpen en uitzetten te voorkomen, is het noodzakelijk om randisolatie aan te brengen in de dekvloer. Door de randisolatie kan de vloer namelijk vrij bewegen en dat vermindert de kans op scheurvorming.
Door het aanbrengen van de randisolatie kan de cementdekvloer namelijk vrij bewegen. En daardoor scheurvorming en krimp beter kan voorkomen. De randisolatie moet zeker 5mm dik zijn en 10cm hoog.
Tegels of beton
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Je kunt vaak direct storten op een tegel of plavuizen vloer. Bij een houten vloer is dit wat lastiger omdat deze vloer 'werkt'. Wanneer er geen beton over de bestaande vloer gestort kan worden, moet de oude vloer eerst worden verwijderd. Na het verwijderen van de vloer is de ondervloer zichtbaar of de kruipruimte.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Als u een terras gaat maken van beton, houd dan een dikte aan van 12 tot 15 cm. Ook nu is het weer afhankelijk van de toepassing. Als ook de auto er overheen moet, kies dan voor 15 cm.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Randisolatie is het isolatiemateriaal dat als kantstrook aan de randen van een ruimte of bouwelement aangebracht wordt om koudebruggen (thermische isolatie) of geluidsbruggen (akoestische isolatie) te vermijden. Door de bewegelijkheid is het vaak gelegd in vloeren met vloerverwarming.
Er zijn rollen randisolatie met plakstrip die het bevestigen vergemakkelijken en de randisolatie op haar plaats houdt bij het aanbrengen van de vloer. Randisolatie kan voorzien zijn van scheurstroken en een zogenoemde folieflap.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Vocht zorgt voor roest
De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen. Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Regen en temperatuur
Het is belangrijk om beton juist een klein beetje vochtig te houden om uit te harden. Dit heeft te maken met de chemische reactie van het cement met water. Teveel water / teveel regen heeft een averechts effect.
Door het toepassen van een dubbele wapening is de betonvloer ook meteen een goede constructievloer en verminderen we de kans op scheurvorming. De onder-wapening leggen we dan op afstandhouders of supporters en daarop de vloerverwarming.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.