Vaak zullen de krakers zich beroepen op het huisrecht, zoals opgenomen in artikel 12 Grondwet en artikel 8 EVRM. Dit huisrecht biedt krakers echter slechts een mogelijkheid om dreigende ontruiming door de rechter te laten toetsen en staat het recht van een eigenaar om zijn pand op te eisen niet in de weg.
Sindsdien hebben veel ontruimingen plaatsgevonden, maar nog steeds kun je als eigenaar krakers niet zomaar uitzetten. Iedere huisuitzetting maakt inbreuk op het 'huisrecht', een grondrecht vastgelegd zowel in de Nederlandse Grondwet als in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Het kraken van een huis of gebouw is sinds 2010 verboden. In de situatie voor 1 juli 2022 was het na 24-uur niet meer mogelijk om een kraker direct uit het gekraakte pand te verwijderen als de kraker daar tegen in beroep was gegaan en de rechter nog geen uitspraak had gedaan.
Huisvrede is een grondwettelijk recht op ongestoorde rust en vrede binnen de woning. Ook de politie mag dat recht niet zomaar schenden (zie kader). Sinds de wet Kraken en leegstand uit 2010 is kraken illegaal en dus strafbaar. Daarvóór was het kraken van panden die langer dan een jaar leeg hadden gestaan nog legaal.
Kraken is in Nederland sinds 1 oktober 2010 verboden middels de invoering van de strafbepaling artikel 138a Sr. Op grond van deze nieuwe bepaling is niet alleen wederrechtelijk binnendringen, maar ook het wederrechtelijk verblijven in een gekraakt pand strafbaar gesteld.
U dient de krakers altijd een redelijke termijn te geven om te vertrekken. Daarnaast kunt u trachten er met de krakers uit te komen. In dat geval is het van belang dat de afspraken in een schriftelijke regeling worden vastgelegd. Een advocaat kan u daarbij helpen.
Boete. Als u de leegstand niet meldt, kunt u een boete krijgen. Deze boete is minimaal € 2.500,- (particuliere huiseigenaren) en maximaal € 5.000,- (professionele verhuurder, per woning). Naast een boete kan de gemeente ook een last onder dwangsom opleggen om de melding van leegstand af te dwingen.
Maximale straf voor kraken
Op het kraken van een pand staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Deze straf kan 1 jaar hoger uitvallen als sprake is van geweld. Deze straffen kunnen hiernaast met een derde worden verhoogd als 2 of meer personen het misdrijf plegen.
Als je een pand kraakt, breek je de deur open. Dat is wel verboden, en doe je dus stiekem. Zodra je echter in het pand bent, bel je zelf de politie op en zeg je dat je het pand gekraakt hebt. De politie komt dan kijken of het pand echt leegstaat en je aan de regels voldoet.
Recht op privéleven
Dat komt omdat krakers ook een recht hebben, namelijk het huisrecht. Dit houdt in dat een kraker volgens de wet recht heeft op respect voor zijn privéleven. Daaronder valt ook zijn woonsituatie.
De nieuwe kraakwet
Het wetsvoorstel heeft als doel om ontruiming bij kraken sneller te regelen. Onder de nieuwe kraakwet kunnen krakers voortaan binnen 72 uur worden ontruimd. De nieuwe wet geeft de rechter-commissaris de bevoegdheid om binnen 72 uur een machtiging te verlenen aan de officier van justitie.
Het handelsplatform van Kraken heeft veel functies en is net zo geavanceerd als je bij een internationale cryptocurrency exchange zou verwachten. In totaal kan je handelen in net iets meer dan 250 verschillende crypto's. Dit is vrij hoog voor een crypto exchange.
Een vastgelegde definitie van leegstand
Een woning wordt als leegstaand beschouwd als zij gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.
Niet strafbaar, wel illegaal
Dat betekent dat er geen straf staat op het kraken van een woning.
Een makkelijke regel om te onthouden is dat hacken strafbaar is, tenzij je je precies aan de Responsible Disclosure regels houdt. Als je kind het beveiligingslek heeft gemeld bij de eigenaar van het systeem of de website, moet deze organisatie wel voldoende tijd krijgen om (indien gewenst) het lek te verhelpen.
Hij schat het aantal in heel Nederland op minder dan duizend, maar precieze getallen zijn moeilijk te geven. “Tegenwoordig kraakt men vaker onder de radar”, vertelt Pim van der Heiden (31), een ervaren oud-kraker en woordvoerder van de Haagse afdeling van de Bond Precaire Woonvormen (BPW).
Werd je woning ongeschikt verklaard, dan wordt vanaf aanslagjaar 2021 een te indexeren basisbedrag van 1.100 euro vermenigvuldigd met het aantal jaren dat de woning op de lijst voorkomt. P staat voor het aantal periodes van 12 maanden dat de woning zonder onderbreking is opgenomen in de inventaris.
In januari 2021 stonden er inderdaad 187.000 huizen leeg, meldt het CBS. Dat klinkt als een mooi aantal om veel mensen aan een huis te helpen of op te vangen, maar zo simpel is het niet.
Bouw leegstaande kantoren om tot woonruimte voor studenten. Denk na over het huisvesten van vrijwilligersorganisaties in leegstaande winkels. Gebruik lege etalages voor billboardreclame van het wijkteam. Haal de bioscoop terug na het centrum en organiseer thematische filmavonden in een leeg winkelpand voor minima.
Historisch gezien was Thermisch kraken (een vorm van pyrolyse) de belangrijkste vorm van chemisch kraken. Hierbij wordt de stof verhit, zonder dat er zuurstof aanwezig is. Een koolwaterstofmengsel wordt hierbij sterk verhit waardoor de koolstof-koolstof bindingen homolytisch splitsen of breken.
Twee procedures voor ontruiming
Bij de civiele rechter kunt u kiezen tussen twee ontruimingsprocedures; een kort geding en een bodemprocedure. De bodemprocedure is de meest standaard procedure. Als u als eigenaar van het pand geen aantoonbare haast heeft om de krakers eruit te zetten kiest u voor deze optie.
In behandeling gaat het bij beide specialisaties om het in beweging brengen van het lichaam om de klachten te verhelpen. De chiropractor kijkt echter naar het lichaam als geheel en de manueel therapeut richt zich voornamelijk op het functioneren van de spieren en gewrichten.
Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om bij de chiropractor te gaan.