Genetisch bepaald hebben 50 % van de Japanners, 35 % van de Chinezen, 40 % van de Vietnamezen en Indonesiërs een afwijkend ADH en ALDH-enzymsysteem. Het ADH (alcoholhydrogenase) enzym breekt alcohol af en wordt gevonden in het maagslijmvlies, de nieren en de hersenen. ADH-enzym zet alcohol om in aceetaldehyde.
Als je ouder bent verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt door een veranderde lichaamssamenstelling. Het zenuwstelsel raakt namelijk gevoeliger voor de effecten van alcohol. Bij oudere vrouwen hebben de hormonale veranderingen ook nog eens invloed op die gevoeligheid.
Het lichaam kan de stoffen dan niet afbreken, maar er is geen sprake van een acute reactie. Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder andere ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag [9].
De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
Een langdurige alcoholverslaving kan leiden tot veranderingen in de persoonlijkheid. De verslaving zelf beïnvloedt in grote mate het gedrag van mensen. Het steeds bezig zijn met drinken van alcohol beheerst iemands leven.
Of je een kwade dronk krijgt of niet, hangt onder andere af van hoeveel drankjes je achteroverslaat. Uit verschillende studies blijkt dat als je aangeschoten bent de kans het grootst is dat je herrie gaat schoppen en agressief of zelfs gewelddadig wordt. Al na twee drankjes kun je agressiever worden van alcohol.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Mannen kunnen vaak beter tegen alcohol dan vrouwen. Dat is biologisch bepaald. Ze zijn gemiddeld groter, hebben meer lichaamsvocht en minder lichaamsvet. Daardoor verspreidt de alcohol zich bij mannen over een grotere hoeveelheid vetvrije massa en verdunt het dus meer.
Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken.Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.
Melk en alcohol
'Je kunt inderdaad beter melk in je maag hebben dan niets voordat je een wijntje of biertje neemt. Op een lege maag komt alcohol harder aan en irriteert het meer. ' Maar als je dan toch kunt kiezen, is het beter om voor een vullende maaltijd te gaan, stelt Graman.
Bier kan gluten bevatten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in diverse graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Deze graansoorten worden het meest gebruikt bij de bierbereiding. Tijdens het mouten wordt veel van het gluten afgebroken maar sporen ervan blijven vaak over.
Allergische reacties na het drinken van alcohol heeft dus doorgaans te maken met de ingrediënten die in het drankje verwerkt zijn. Wanneer er allergische reacties optreden, dan herkent jouw lichaam een of meerdere ingrediënten niet. Hierdoor maakt het lichaam vervolgens antistoffen aan.
Hartkloppingen ontstaan echter sneller dan je denkt. Zelfs als je slechts één glaasje drinkt, gooit je lichaam je hartslag al omhoog om dit te verwerken. Bij het verteren van de alcohol maakt je lever de stof acetaldehyde aan, een afbraakproduct dat brakheid of een kater veroorzaakt en je hart sneller doet kloppen.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
De balans van het lichaam wordt verstoord en bij het langdurig veel drinken van alcohol stelt het lichaam een nieuw 'normaal' in [16]. Het reageert niet meer hetzelfde op stress.Het is ook deze verstoring die ervoor kan zorgen dat het alcoholgebruik escaleert omdat er meer stress wordt ervaren.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Noijen laat dan ook weten dat het echt de alcohol zelf is die slecht is voor je gezondheid.
Heel simpel: hoe meer alcohol in je bloed, hoe meer aangeschoten (of dronken, zo je wilt) bent. Hoe hoger je lengte, hoe langer je bloedbanen, hoe meer bloed. En hoe meer bloed, hoe meer alcohol je aankunt.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Van de volwassenen drinkt 6,5% overmatig alcohol
Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). Overmatig drinken komt het meest voor bij jongvolwassenen onder de dertig en het minst bij veertigers.
Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving.
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer.Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken.Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.