We gebruiken ons denken niet meer als instrument. We denken vaak dat we onze gedachten ZIJN en de gedachten die we denken ván ons zijn, omdat we er middenin leven. Er is geen afstand meer tussen ons en onze gedachten, we hebben onszelf geïdentificeerd met ons denken, waardoor we niet meer kunnen stoppen.
Focus je aandacht juist op de gedachten en merk ze op.
Constateer steeds dat er een gedachte is en wacht af op de volgende. Neem als het ware iets afstand en registreer het denken. Hierbij kan een beeld soms helpen, bijvoorbeeld het beeld van de gedachten als wolken aan de hemel die voorbij trekken.
Bijna iedereen heeft wel eens last van piekeren. Daar is niks mis mee. Piekeren is een normale, natuurlijke reactie van ons brein op vervelende gebeurtenissen die geweest zijn of die mogelijk gaan komen. Het is nodig om na te denken over de dingen die je belangrijk vindt.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Het kan ervoor zorgen dat je niet meer kan genieten van leuke dingen, je slaap verstoren, je werkprestaties ondermijnen en kunnen zelfs je vakantie ruïneren. Helaas heeft dit ook vaak te maken met angst(-aanvallen). Dit betekent dat teveel nadenken je niet alleen geestelijk verdrietig maakt maar je ook uitput.
Door teveel na te denken over alles ga je minder rekening houden met je emoties en verlies je ook vaak de mooie dingen des levens uit het oog. Overvloedig nadenken kan er bovendien voor zorgen dat je problemen gaat veroorzaken waar er geen zijn.
Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven.
Wat vaak voorkomt is dat mensen overdenken verwarren met problemen oplossen. Maar uiteindelijk kom je in een soort van denklus terecht en los je niet echt een probleem op. Overdenken kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een angststoornis, maar dat hoeft niet per se.Het is vaak geworteld in onzekerheid.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Wat zijn angstgedachten? Je bent bang om je baan kwijt te raken, om een ernstige ziekte te krijgen, om iemand die je dierbaar is te verliezen. De angst zit hem in de gedachte dat het vliegtuig misschien wel neerstort, de gedachte om dood te gaan. Angsten zijn heel normaal om te hebben.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Waarom ga je niet over tot actie? In actie komen valt of staat met je eigen denkgewoonten. Je bent als het ware een optelsom van je eigen gedachten. De gewoonte om te piekeren geeft je vaak een machteloos gevoel, wat er weer voor zorgt dat je niet tot actie overgaat.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
De overdenkers willen iets eerst tot in de puntjes begrijpen. Ze lezen veel, analyseren en stellen vragen. Ze bouwen met hun eigen gedachtes, ver- klaringen en logica een frame van hun werkelijk- heid. Wanneer zich iets nieuws voordoet, checken ze of het past in dit frame.
Het effect van negatieve gedachten
Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.
Mensen met een overspannen brein hebben een overactieve neocortex. Deze zendt te veel informatie en overruled eigenlijk het dierlijk brein. Vandaar dat je veel mensen in overspannen of burn-out fase ook hoort zeggen dat ze niet meer precies weten wat ze echt willen of wie ze zijn.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Er zijn verschillende oorzaken waar je hoofd zo onrustig aanvoelt. Dit kan onder ander zijn door het werk, stress, prestatiedruk, teveel prikkels, slaapgebrek, angst of emotionele disbalans. Het is goed om deze klachten heel serieus te nemen om erger te voorkomen.