Soms is er een andere oorzaak voor minder ruiken. Bijvoorbeeld een klap op uw hoofd of poliepen in uw neus. Als de huisarts denkt dat u door iets anders dan corona niet goed kunt ruiken, zal de huisarts u verder (laten) onderzoeken.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Anosmie, anosmia, anodmie of anosfresie is het gebrek aan reukzin, oftewel de afwezigheid van de mogelijkheid te kunnen ruiken. De aandoening kan zowel van tijdelijke aard als permanent zijn. Anosmie betekent niet altijd dat men helemaal niets meer kan ruiken.
Bij kwantitatieve reukstoornissen is er sprake van een meetbare vermindering van het reukvermogen. Hiervoor worden de volgende termen gebruikt: anosmie: volledig afwezige reukzin en. hyposmie: verminderde reuk.
Bij smaakafwijkingen worden neutraal smakende voedingsmiddelen over het algemeen meer gewaardeerd, bijvoorbeeld gekookte aardappelen, rijst, pap of pasta. Temperatuur beïnvloedt de smaak. Kijk op welke temperatuur gerechten het beste smaken. Koude gerechten hebben vaak een minder sterke smaak dan warme.
Naarmate we ouder worden, neemt dit aantal af. Wist je dat smaakpapillen worden eens in de 2 weken afgebroken en opnieuw aangemaakt? Na het 40e levensjaar gaat het afbreken van de smaakpapillen even snel, maar de aanmaak trager. Daardoor zijn er steeds minder smaakpapillen en ervaren we smaak minder of anders.
Parageusie (ook wel bekend als dysgeusie) is de medische term voor een verstoring van je smaak of reuk. Het kan ervoor zorgen dat de smaak in je mond metaalachtig, bitter, zout of vies is – en het kan plotseling optreden, of geleidelijk ontstaan over een langere periode.
Behandeling van reukstoornissen
Helaas is dat herstel niet altijd blijvend en kan binnen een jaar weer een vermindering van het reukvermogen optreden. Voor reukstoornissen als gevolg van een virale infectie of trauma bestaat nog geen erkende behandeling.
Net als je reukzin verandert ook je smaak tijdens de overgang. Je gaat ineens beter proeven en je wordt gevoeliger voor smaken. Smaken beleef je anders dan dat je gewend was.
Reuksmaakstoornis.nl is de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen. Over de gevolgen en de impact van deze stoornissen is weinig bekend.
De aandoening 'reukverlies' kan ontstaan door een obstructie in de neusluchtweg. Maar ook door aandoeningen aan het zenuwstelsel, wat het reuktrilhaarslijmvlies, de reukzenuw en het bijbehorende hersengedeelte omvat. Specifieke oorzaken van reukverlies of anosmie zijn onder andere: Alzheimer.
Wat is reuktraining? Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel 'fysiotherapie voor de neus'.
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Oorzaken van smaakstoornissen
Veel medicijnen, zoals antibiotica, bloeddrukverlagers, antidepressiva en antischimmelmiddelen, kunnen voor vermindering van de smaak zorgen.
Bij hen ontbreekt de bulbus. Daardoor kunnen geuren niet aan de hersenen worden doorgegeven. Dit kan ook worden veroorzaakt door verschillende erfelijke aandoeningen. Het wordt ook wel een aangeboren reukstoornis of congenitale anosmie genoemd.
Ageusie is het verlies van de smaakzin. Soms is dit het gevolg van een neuspassagestoornis, aangezien veel van de smaakzin eigenlijk op geurwaarneming berust. De echte smaakzin huist echter op de tong en kan ook direct uitvallen.
In de neus zitten speciale cellen die gevoelig zijn voor geuren en ze opnemen. Die geurprikkels worden langs de reukzenuwen naar de hersenen geleid.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.
Andere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in je mond
Zo zou de bloedsmaak ook kunnen komen door de inspanning op zichzelf. Als je lichaam hard moet werken raast je bloed met hoge snelheid door je bloedvaten. Wordt deze kracht nét wat teveel voor je longblaasjes? Dan kan er wat bloed in je longen terecht komen.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Ontstekingen. Continu een vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier.