Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Het is eigenlijk een zeshoekig vlak met duizenden samengestelde ogen. Al die oogjes hebben lensjes. Vliegen kunnen met die ogen goed zien, maar ze kunnen niet focussen, dus ze zien niet heel scherp. Ze zien wel beweging, dus je hand of een krant zien ze aankomen en kunnen ze gemakkelijk ontwijken.
Ja, dit kan.
Insecten zien met die facetoogjes bijna overal om zich heen, ook van achter zich. Men vermoedt dat insecten met facetogen wat minder scherp zien dan wij maar wel heel goed zijn in het ontdekken van bewegingen. Ze hebben 'snellere' ogen waardoor een beeldwisseling van tot 200 à 300 keer per seconde nog opvalt.
Dat kán een aanwijzing zijn voor pijnbeleving. De pijnbeleving van insecten is al decennialang een twistpunt onder biologen. Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen.
Het zicht van spinnen is slecht
Met een deel van de ogen kan een spin alleen beweging waarnemen, maar geen scherpte en diepte. Dat is geen gemis voor de spin, want voor veel spinnen zijn de ogen niet het belangrijkste zintuig. Ze maken vooral gebruik van de haren op hun lichaam.
Sommige roofvogels zien wel 8 keer zo scherp als wij mensen. Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels.
De kop A van de huisvlieg is direct te herkennen aan de twee grote, vermiljoenrode ogen, elk bestaande uit een groot aantal kleinere suboogjes. De ogen worden daarom ook samengestelde ogen of facetogen 1 genoemd. De facetogen bestaan uit ongeveer 4000 kleine individuele oogjes die de ommatidiën worden genoemd.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden.Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Vogels vliegen tegen glazen oppervlakken omdat ze het niet zien. De omgeving wordt in het glas weerspiegeld of er is de illusie van een vrije vliegroute.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Oogkleuren wereldwijd
Groen is het meest zeldzaam. Bruine ogen vind je door de hele wereld, maar is het meest voorkomend in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Donkerbruine irissen kunnen zwart lijken, lichtbruine irissen hebben vaak een kleur van Whiskey.
De tuatara komt alleen nog voor op een aantal eilandjes van Nieuw-Zeeland en zijn naam komt uit de Maoritaal en betekent 'stekelige rug'. De soort heeft een 'derde oog' (pariëtaal oog) bovenop de kop.
De poten zitten alle 8 aan de kop vast, waar ook de acht ogen te vinden zijn, de (soms) gifspuitende kaken met giftanden en in het achterlijf vind je het hart, de ingewanden en voortplantingsorganen, alsmede de spintepels. Spinnen behoren tot de eerste dierensoorten op aarde.
Insecten hebben altijd zes poten en dat is onder andere een reden waarom spinnen niet onder de insecten vallen: zij hebben er acht. Bijna alle insecten hebben vleugels, alhoewel ze niet door elk insect ook daadwerkelijk gebruikt worden.
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt circa 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt kruipt het imago uit de pop. De vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.
Hoe lang leeft een vlieg? Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken.Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.