Bij een premieachterstand bij je zorgverzekeraar mag je jouw zorgverzekering niet zomaar stopzetten en kun je niet overstappen. Je dient eerst achterstallige premie te betalen. Op Zorgwijzer vind je meer informatie over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
U kunt uw zorgverzekering per 1 januari opzeggen. In sommige gevallen kunt u tijdens het jaar de zorgverzekering opzeggen. Als u 18 jaar wordt dan kunt u zelf een (andere) zorgverzekering kiezen.
Een andere zorgverzekering afsluiten kan online of telefonisch. Doe dit ieder jaar uiterlijk op 31 december. Dan zegt de nieuwe zorgverzekeraar automatisch uw oude zorgverzekering op. Als u zelf uiterlijk op 31 december uw zorgpolis opzegt, heeft u tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten.
Als u uw zorgverzekering niet betaalt, stuurt de zorgverzekeraar u betalingsherinneringen. Uw verzekeraar kan u ook een betalingsregeling aanbieden. Na 6 maanden niet betalen meldt de zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het CAK.
Overstappen van zorgverzekering kan in principe één keer per jaar, van halverwege november tot eind december. Heb je je oude zorgverzekering vóór 31 december opgezegd dan kan je nog tot 1 februari overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.
Opzeggen moet uiterlijk op 31 december van het jaar daarvoor. Je kunt je zorgverzekering opzeggen door je zorgverzekeraar een e-mail of aangetekende brief te sturen. Vaak kun je de opzegging ook regelen in je mijn-omgeving (de persoonlijke digitale omgeving op de website van je zorgverzekeraar).
Jaarlijks kun je van zorgverzekering wisselen tot 31 december. Je opzegging moet vóór 1 januari van het nieuwe jaar binnen zijn bij de zorgverzekeraar. Heb je voor die tijd niet opgezegd dan kun je volgend jaar pas weer overstappen.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een zorgverzekering hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Dat staat in de wet. Als u in Nederland woont of werkt en u hebt geen zorgverzekering, dan krijgt u een boete.
Van de ruim 13,5 miljoen Nederlanders die premieplichtig zijn voor de zorgverzekering is 1,7 procent aangemerkt als wanbetaler. Dat zijn bijna 230.000 personen (peildatum: 31 december 2017).
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
OHRA is volgens ons onderzoek de beste zorgverzekeraar. Het is de beste zorgverzekering 2022 met toegang tot alle ziekenhuizen, huisartsen en apotheken. Deze goede combinatiepolis is de goedkoopste in zijn soort voor 2022.
Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden om je verzekering gedurende het jaar aan te passen. Bij Nationale Nederlanden kan je bijvoorbeeld alleen je aanvullende verzekering tussentijds wijzigen. Heb je nog geen aanvullende verzekering? Dan is het niet mogelijk om alsnog een aanvullend pakket af te sluiten.
Je bent in principe zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van je oude zorgverzekering. Tijdens de overstapperiode bieden veel zorgverzekeraars echter een overstapservice: dat betekent dat zij de oude zorgverzekering voor je opzeggen op het moment dat je een verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar afsluit.
Wilt u uw aanvullende verzekering opzeggen? Dat kan tot en met 31 december. Geef uw wijziging door in Mijn VGZ (inloggen met DigiD) of telefonisch via de klantenservice.
Is het mogelijk de basisverzekering of aanvullende verzekering op te zeggen? U kunt uw zorgverzekering schriftelijk opzeggen. Het opzeggen van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering moet uiterlijk op 31 december bij ons binnen zijn.
Verzekeraars vragen bij het afsluiten sinds wanneer de auto op naam staat. Je moet hierbij aangeven dat de auto al langer onverzekerd op naam staat. Vaak wil de verzekeraar de auto nog verzekeren als deze niet langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat. De verzekeraar kan de auto dan vaak per vandaag verzekeren.
Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie en geldt geen eigen risico. U betaalt premie vanaf de 1e maand nadat uw kind 18 jaar is geworden. Ook geldt vanaf dat moment het eigen risico en kan uw kind zorgtoeslag aanvragen.
Er zijn nog steeds veel Nederlanders die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen. Het aantal wanbetalers neemt de laatste jaren zelfs toe. Zo waren er in 2010 nog ruim 267.000 wanbetalers, maar dat aantal is inmiddels opgelopen tot bijna 330.000.
Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen? Het wijzigen van je zorgverzekering kan aan het einde van het kalenderjaar, tussen 12 november en 31 december. De wijziging gaat in op 1 januari.
Ja, het is mogelijk om een aanvullende verzekering zonder basisverzekering af te sluiten. U kunt ook een tandartsverzekering zonder basisverzekering afsluiten. Er geldt geen toeslag op de premie.
U kunt altijd tussentijds overstappen naar een andere collectiviteit. Meestal kunt u binnen een maand overstappen. Ik wil mijn zorgverzekering opzeggen, hoe doe ik dat? U kunt uw zorgverzekering elk jaar per 1 januari opzeggen.