alcohol kan je inderdaad niet bevriezen in een gewone diepvries. Daarvoor moet het namelijk veel kouder zijn: -114 °C. En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest.
Alcohol heeft een ander vriespunt (-114°C) dan dat water dat heeft (0°C). Als je bier dus bevriest, zal het water bevriezen en houd je meer alcohol over. Het is dus vrij eenvoudig: bevries bier en laat dit weer rustig ontdooien.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Bier bevriest ná openen flesje
Misschien heb je dit wel eens ervaren... Soms ziet bier er niet bevroren uit, maar als je vervolgens het flesje opent zal het bier bevriezen voor je ogen! Dit heeft te maken met het volgende verschijnsel. Het vriespunt van vloeistof (bier) is lager als er druk op wordt uitgeoefend.
Limoncello bewaren in de vriezer
Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken. Bewaar ook de bijhorende limoncello glaasjes in de vriezer.
En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest. Als je bier in de diepvriezer zet, zal dit wel bevriezen omdat er in bier veel water zit en maar 5% alcohol. Met pure alcohol zal dit dus niet lukken.
1 Wodka bevriest niet
In Rusland drinkt men Wodka omdat het niet bevriest. Dit is waarschijnlijk een van de meest hardnekkige misvattingen. Dit komt omdat Wodka wel degelijk bevriest. Onder een temperatuur van -24°C houdt de vloeibare vorm op te bestaan.
Er zijn een paar redenen waarom frisdrank invriezen helemaal geen goed idee is, lees verder voor een goede waarschuwing en uitleg. Vries frisdrank niet in!Frisdrank is meestal water, dat bevriest bij 32 ° F. Wat nog belangrijker is, onthoud dat water (of welke vloeistof dan ook) uitzet als het bevriest.
Het antwoord hierop luidt: ja!Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
Ja, u kunt de fles in de vriezer leggen om hem te laten koelen en na twee uur is hij heerlijk koud. Maar we raden aan de fles niet langer dan 2-3 uur in de vriezer te laten staan, om te voorkomen dat de vloeistof bevriest.
Consequenties van bevroren blikje bier
Het kan op zich geen kwaad, als je het rustig laat ontdooien wordt het volume in het blikje weer kleiner. Het koolzuur zal wel verdwenen zijn uit het bier. Het is nog wel te drinken, maar niet zo lekker als een gewoon gekoeld biertje, waar nog wel koolzuur in zit.
Gin bewaar je dus het best in de koelkast. En omdat gin niet bevriest -omwille van het hoge alcoholpercentage- kun je 'm gerust ook in de diepvriezer bewaren. “Gin drink je liever niet op kamertemperatuur.
In de meeste ijssalons kom je alcohol in ijs niet zo gauw tegen. Meestal is het een onderdeel van een ijscoupe. Denk aan koffielikeur, advocaat of boerenjongens. Er zijn uitzonderingen zoals malaga- of rum-rozijnenijs.
De meeste wodka kenners bewaren hun wodka in de vriezer. Dit omdat wodka een alcoholpercentage van minimaal 40% kent (en soms nog hoger), is het een stevig drankje als je hem 'neat' drinkt. Dat verandert als je hem koud drinkt. De wodka krijgt dan meer viscositeit en de kou onderdrukt de stevige smaak van de alcohol.
Een heerlijke lekkernij, drop. Maar in vloeibare vorm, als borreltje, ijskoud uit de vriezer is nog lekkerder. Mijn eerste poging, een goed recept, en we zijn weer wat lekkers rijker.
Wil je de wijn ontdooien nadat het in de vriezer is geweest? Dan doe je dat het beste door het diepvriesbakje in de koelkast te plaatsen. Daar kan de wijn rustig ontdooien. Het wordt aangeraden om eenmaal ontdooide wijn zo snel mogelijk, dus bij voorkeur binnen 24 uur, te gebruiken in een gerecht.
Koud in de vriezer met een jasje van keukenrol
Maak een aantal vellen keukenrol nat en mummificeer je fles wijn van top tot teen. Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken!
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
De eieren zetten uit en zullen in de vriezer ontploffen waar bacteriën in komen. En een ontploft ei in je vriezer is niet zo'n feestje. Gekookte eieren worden rubberachtig en zijn niet lekker meer om te eten. Je kunt wel een ei klutsen en invriezen.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Warm water
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Van Grieken is laboratoriumverantwoordelijke bij distileerderij Smeets, makers van onder meer Hasseltse jenever. «Wel, meneer en mevrouw Vannoppen hebben allebei gelijk: jenever mag zowel in de koelkast als in de diepvriezer bewaard worden, dat is puur een kwestie van smaak.
Tip 1: Bewaar hem niet in de vriezer
Wil jij de vodka toch echt in de vriezer bewaren? Doe dit dan met een goedkope fles vodka van de supermarkt, maar liever niet niet met een goede fles zoals een Grey Goose of 3 Kilos.
Bevries de vloeibare sticks bij een temperatuur lager dan -18°C (standaard vriezer). Het ijsje smaakt het beste als het volledig bevroren is. De Frozen Cocktails bevatten 5% alcohol en slechts 60 calorieën per stuk. Verkrijgbaar in 5-pack en 50-pack.