Jij kunt je minder goed concentreren, heb moeite met het afronden en starten van taken en vertoont dus sneller uitstelgedrag. Dat het daarnaast ook nog eens de kans vergroot op een depressie of angststoornis, is ook nog zo'n nare bijkomstigheid. Omarmen dus, die verveling.
Maar is vervelen wel zo erg? Vervelen heeft juist een aantal mooie voordelen voor kinderen, zegt orthopedagoog Loes Waanders. Eén: als je niet alles voorkauwt en je kind zelf iets laat bedenken om te gaan doen, worden ze creatiever. "Daarnaast vergroot vervelen het probleemoplossend vermogen.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Veel mensen zijn simpelweg op zoek zijn naar veiligheid en zijn bang voor het onbekende. Immers, onbekend maakt onbemind. Veel mensen klagen erover dat hun leven een sleur is, dat het te veel van hetzelfde is, of dat ze te weinig uitdaging hebben. Dat is ook niet zo raar als je altijd hetzelfde doet.
Verveling is een zeer ongezonde dagbesteding. Dieren en mensen raken depressief als ze voor een langere tijd zich gaan vervelen. Je leeft korter, en zal eerder ziek worden. Je verveeld je dood klopt niet, wel dat op den duur je zeker eerder sterft door de gevolgen van verveling.
Het is heel normaal om je te vervelen." Uit onderzoek blijkt zelfs dat verveling goed voor je kan zijn. Ook al voelt dat vaak niet zo. "Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos.
Verveling is het gevoel gevangen te zitten in een eindeloos, betekenisloos heden. Het is een negatieve emotie die sterk motiveert tot gedrag om verveling te vermijden, te verminderen of om eraan te ontsnappen. Mensen verkiezen zelfs een zekere mate van pijn boven verveling.
De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
Je hebt het gevoel dat je dag bijvoorbeeld saai en langdradig verloopt. Daardoor raak je verveeld. Sommige psychologen vinden verveling iets van deze moderne tijd. Er zijn veel prikkels om ons heen, die ervoor zorgen dat we snel zijn afgeleid.
Je herkent dit misschien niet direct als emotie-eten, maar verveling en eten uit verveling is wel degelijk eten uit emotie: een manier om even niet te voelen wat er echt speelt. In plaats van accepteren dat je je verveelt en daar je weg in vinden, eet je.
Definitie en betekenis
Verveling is een samenklontering van gevoelens: je voelt je hangerig, lusteloos, ongemotiveerd, laveloos, inspiratieloos en energieloos. Je wordt niet geboeid door iets of je komt niet in beroering. Anders gezegd: er is niet iets wat je raakt of waarvan je in vuur en vlam staat.
Vervellen is dus heel normaal en gebeurt langzaam, maar altijd. Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen.
Als je bent verbrand als gevolg van onbeschermde blootstelling aan de zon loop je een grote kans op een vervellende huid. Die beschadigde huid moet er nu eenmaal af en vervangen worden door nieuwe, gezonde huidcellen.
Negen tips om van je bore-out te herstellen
Doe ook het tegenovergestelde: stel je voor wat je kunt bereiken als je wel iets verandert. Laat je inspireren. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, trainingen, lees inspirerende boeken. Stel kleine doelen: als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Marie Holland: "Iemand is saai wanneer hij iemand anders niet in een gesprek kan betrekken. Meestal komt dit doordat de 'saaie persoon' zijn punt wil maken en te veel uitweidt over details die er niet toe doen."