Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst. donderdag: genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor), de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter.
3. Dinsdag: Genoemd naar Tiw, een Germaanse god. Maar Martes (Spaans) of Mardi (Frans) is gewijd aan Mars, de oorlogsgod van de Romeinen.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
Vroeger at je op woensdag gehakt
Op dinsdag werden de goede stukken vlees van het dier afgehaald, zoals biefstukjes en karbonades. En op woensdag werden de restjes vermalen tot gehakt. Omdat mensen in die tijd nog geen koelkast hadden, kon het gehakt het beste dezelfde dag nog worden opgegeten. Op woensdag dus.
Woensdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op dinsdag volgt.
De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Op Witte Donderdag zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel: het Laatste Avondmaal. Judas verraadt Jezus die gevangen wordt genomen. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig.
Om misverstanden te voorkomen, kunt u beter zaterdag, deze zaterdag of aanstaande zaterdag gebruiken als u de eerstkomende zaterdag bedoelt. Bedoelt u de tweede zaterdag, gerekend vanaf het moment van spreken, dan is bijvoorbeeld volgende week zaterdag of zaterdag over een week een ondubbelzinnige formulering.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat).
21 juli is de 202de dag van het jaar (203de dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 163 dagen tot het einde van het jaar.
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.
Verantwoordingsdag (populair: woensdag gehaktdag of kortweg gehaktdag) is in Nederland de dag waarop de Rijksoverheid en de ministeries hun jaarverslagen presenteren aan de Tweede Kamer. Op dezelfde dag publiceert de Algemene Rekenkamer haar verslag van de controles op die jaarverslagen.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
zaterdag → Sabbat, Sonnabend, Samstag.
Sneon (en saterdei) 'zaterdag' land nu zijn Sonnabend dankt en het grootste deel van Friesland zijn sneon.
Drie dagen lang kan het lijken alsof God afwezig is, maar de derde dag is Hij er. Want God laat zijn volk en de rechtvaardige niet langer dan drie dagen in de steek de derde dag toont Hij zijn trouw. Daarom is geloven in de verrijzenis geloven in de liefde en de trouw van God.
Wat mag wel en wat mag niet? Er zijn christenen die vinden dat je niet mag werken op zondag. Tenzij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. Of die vinden dat je niet iemand voor je mag laten werken en daarom bijvoorbeeld niet uit eten gaan.
In de joodse cultuur is de rustdag de sjabbat (ongeveer van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag). In de islamitische cultuur geldt de vrijdag als zodanig, vanwege het vrijdaggebed.
eerstvolgend = eerstvolgend bijv. naamw. Uitspraak: [ers(t)`fɔlxənt] die of dat als eerste komt Voorbeeld: `De eerstvolgende huishoudbeurs is volgend jaar. `Synoniemen: aanstaand, eerstkomend, komend &co...