De BOVAG adviseert om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan.
Gasslangen zijn verkrijgbaar in 2 soorten: de traditionele zwarte (met gele ring) en de gele RVS slang. Nadeel van de zwarte slangen is dat ze uitdrogen en dan scheurtjes gaan vertonen. En dat ze maximaal 5 jaar na productiedatum vervangen moeten worden. Controleer daarom regelmatig je zwarte gasslang.
Er gelden geen eisen voor het vervangen van je gasslang maar wij raden aan om je gasslang elke 5 jaar te vervangen, tenzij de houdbaarheidsdatum op de slang een eerdere vervangingsdatum voorschrijft. De houdbaarheid hangt ook af van de omgeving waarin de gasslang en drukregelaar gebruikt worden.
Afhankelijk van eventuele koppelingen en een rubberen of rvs-gasslang, moet u rekening houden met materiaalkosten tussen de € 25,00 en € 60,00.
Wanneer een gasleiding wordt vervangen gaat deze 30 tot 40 jaar mee. Gemeenten of woningcorporaties wijzen steeds vaker gebieden aan waar aardgas plaats moet maken voor duurzame alternatieven, zoals Nul-op-de-meter.
De opdruk op de gasslang zegt bijvoorbeeld: PRP EN 16436-1:2014 CLASS 2-8MM-10BAR-PROPANE/BUTANE 1Q2020 23366. Hierin is een datumcode opgenomen: 1Q2020. Dat is de productiedatum van de gasslang, namelijk het 1ste kwartaal 2020. Daarmee weet je dus hoe oud een gasslang is.
De beste (en duurste) keuze is de RVS Superflex Premium gasslang. Deze is niet gevoelig voor veroudering en uitdroging en gaat levenslang mee. Overigens dragen alle 3 soorten slang het Qa keurmerk.
Bij scheurtjes, slijtage of poreusheid dien je de slang direct te vervangen. Op elke gasslang staat een productiedatum, zo weet je precies wanneer de slang uiterlijk vervangen moet worden. Heb je de gasslang al 3 jaar, maar nooit gebruikt? Dan moet je tóch de gasslang vervangen.
Ja dat mag, zolang de gasslang maar goedgekeurd is. (gastec merkje) Ik vind het zelfs veiliger, want mocht er iets fout gaan dan kan je beter bij het kraantje als die wat verder weg zit. Neem als het even kan geen rubber slang maar een van RVS. (die zijn meestal geel) Duurder maar ze gaan veel langer mee.
Een RVS gasslang is veel duurzamer en kan voor alle (kook)toestellen worden gebruikt. In tegenstelling tot de rubberen gasslang welke alleen gebruikt mag worden bij vrijstaande gasfornuizen.
Voor het aansluiten van een fornuis of gaskookplaat is een rvs-gasslang verplicht. Voor een vrijstaande kookplaat mag je ook een gasslang van rubber gebruiken. Een rubberen gasslang moet je voor de veiligheid wel minimaal elke vijf jaar vervangen, omdat een rubberen gasslang na deze periode kan uitdrogen.
Welk gasdrukregelaarsetje (bestaande uit een gasdrukregelaar en gasslang) je nodig hebt, hangt af van het apparaat dat je hebt en het type gasfles. Bij een apparaat dat op gas werkt, staat vrijwel altijd aangegeven op hoeveel mbar het apparaat werkt. In principe is dit altijd 30 mbar of 50 mbar.
De oranje is geschikt voor propaan en butaan en de zwarte is alleen geschikt voor butaan. Gebruik de zwarte gasslang nooit langer dan 2 jaar. De oranje gasslang dien je na 2-3 jaar te vervangen. Gebruik aan beide kanten van de gasslang altijd slangklemmen, zodat de gasslang niet kan losschieten.
Gooi wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Daarna smeert u de gehele slang en aansluiting in met het sopje. Zorg wel dat er overal voldoende sop zit. Wanneer er en lekkage is, ziet u dit direct aan het sop.
De levensduur van een drukregelaar is theoretisch 10 jaar. Om er van verzekerd te zijn dat de drukregelaar goed en veilig functioneert is het raadzaam deze 5 jaar na de productiedatum te vervangen. In de gasdrukregelaar zit een membraam die kan verdrogen en/of scheuren.
De ANWB (KCK) ondersteunt dit advies. Wij vervangen de drukregelaar met een BOVAG beurt na 5 jaar. De KCK geeft aan dat de regelaar na maximaal 10 jaar vervangen moet worden. Het probleem is dat het mem- braam kan verdrogen of scheuren.
je sluit de gaskraan aan de achterkant. Vervolgens draai je heel even de gaskraan van het fornuis open zodat het overgebleven gas kan ontsnappen. Dan koppel je los bij de gaskraan. En je haalt ook de gasslang eraf.
Meestal ruil je een lege gasfles om voor een volle. Maar er zijn uitzonderingen. Een gasfles heeft namelijk een 'houdbaarheidsdatum', ofwel goedkeuringstermijn. Van een butaan of propaan gasfles is de goedkeuringstermijn meestal 10 jaar.
Als een drukregelaar defect gaat kan dit te merken zijn aan te weinig druk, te veel of onregelmatige druk. Dan werkt bijvoorbeeld de gaspit of de kachel niet lekker meer. Maar ook kan het membraan in de regelaar scheuren.
Pigion. Normaal past elke oven onder elke kookplaat. Boven de oven zit 15 cm loze ruimte. Deze ruimte is daar voor een gecombineerd schaklepaneel van oven en kookplaat.
Tussen de aansluiting van de gaskookplaat en het metalen koppelstukje moet u teflon tape (ook wel gastape genoemd) gebruiken. Tussen de kraan van de gasslang en de verloop hoeft u geen gastape te gebruiken. Dit deel wordt al afgedicht dankzij de rubberen ringetjes in de gasslang.
De gasslang direct aansluiten op je gasfornuis past meestal niet. Gebruik daarom een comfooraansluiting. Om een goede, gasdichte, aansluiting te maken gebruik je schroefdraadtape. Tape dit eerst om het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis.