Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft.
De afstand tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling moet minimaal 90 centimeter en maximum 120 centimeter zijn. Wanneer er een zitruimte aan het keukeneiland verbonden is, is 140 centimeter afstand gebruikelijk. De breedte van het keukeneiland is afhankelijk van het aantal keukenkastjes.
De bovenkast in de keuken is gemiddeld 70 cm hoog. In een grotere keuken is een bovenkast van 90 cm hoog ook mogelijk. De breedte van de bovenkast in de keuken loopt vaak uiteen van minimaal 30 tot maximaal 60 cm. Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken.
In veel gevallen is een keuken onderkast 40 cm of 50 cm diep. In sommige gevallen is dat 60 cm, waarbij vaak de breedte ook 60 cm is. Je hebt dan een onderkast in de keuken van 60 x 60 cm. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de diepte afhankelijk is van het werkblad.
Breedte: De breedte afmetingen van bovenkasten lopen vaak uiteen van 30, 40, 45, 50 tot 60 cm. Ook onderkasten lopen uiteen en zijn vaak verkrijgbaar in de volgende breedte afmetingen: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter.
Onderkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoge kasten: 30, 40, 45, 50 en 60 cm. Bovenkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm.
In een standaard lade kan een gewicht tot 40 kg en in een bredere lade zelfs tot 70 kg.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
Een keukenkast van 50 cm breed is het meest gangbaar. Daarnaast kunnen lades tot wel 120 cm breed zijn. De standaard hoogte van een keukenkastje is meestal ongeveer 90 cm. In plaats van standaard maten is het ook mogelijk te kiezen voor keukenkasten op maat.
De meeste hoge keukenkasten zijn 40 tot 60 centimeter breed. De smalle variant, zoals de apothekerskast is vaak 30 centimeter. Als u voor de hoge keukenkast dezelfde breedte kiest als voor uw overige keukenkastjes, dan brengt dat rust.
Hoe dik het werkblad moet worden is vaak een keuze die valt onder de uitstraling van de keuken. Stel dat je een werkblad van 2 centimeter dik wilt en je vindt een werkhoogte van 97 centimeter fijn. Dan betekent dit dat de plint 17 centimeter moet worden.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Bij veel keukenzaken wordt gerekend met een plinthoogte van ~16 cm, een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm hoog. De hoogte van de keukenplint moet dus aangepast worden, afhankelijk van de poten.
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.