Wildplukken is formeel niet toegestaan. Officieel is het gevonden voedsel niet het eigendom van de plukker, omdat de grond van de overheid is of van een particulier. Er staan zelfs stevige boetes op wildplukken, hoewel de kans daarop vrij klein is. De hobby wordt meestal oogluikend toegestaan door Staatsbosbeheer.
Allereerst: in principe is wildplukken, zowel bloemen als eetbaar spul, verboden in Nederland. Ondanks het formele verbod wordt het door de vingers gezien, dus gedoogd, zolang je mondjesmaat plukt. Plukken van planten op privé-gebied mag uiteraard sowieso niet, tenzij je toestemming vraagt!
Wat mag je niet plukken? Pluk nooit willekeurige wilde planten. Ze kunnen zeldzaam zijn, of giftig. Pluk ook nooit “gewoon voor de lol”, maar pluk met een reden: ik pluk bijvoorbeeld jaarlijks vlierbloesem om siroop te maken, maar ik pluk nooit meer dan ik nodig heb voor 1 pan siroop.
Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur.
Officieel is wildplukken in Nederland verboden en staan er fikse boetes op een overtreding. Omdat je je niet op je eigen terrein bevindt, maar op dat van de overheid of een particulier, kun je wildplukken onder diefstal of stroperij scharen.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Als de berm bij de openbare weg hoort, is het niet zo'n probleem als je daar een paar bloemetjes plukt. Houd je dan wel aan de richtlijnen van Staatsbosbeheer. Staat die mooie bloemenzee aan de rand van een akker, dan kun je de bloemen beter laten staan.
Als je de klaproos plukt, snijd hem dan dicht bij de wortel af. Brand na het plukken van de klaprozen de onderkant van de steel een stukje af met een aansteker of kaars. Zet de klaprozen in een vaas, de bloemen moeten zeker een week mooi blijven.
In de berm langs wandelpaden, in weilanden, bossen, duinen en bij rivieren. Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet. Twijfel je of de bramen goed zijn? Pluk ze dan niet.
Mag je wel plukken? Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
"Zolang je maar op de paden blijft en geen belachelijke hoeveelheden meeneemt, is er niks aan de hand. Het is niet de bedoeling dat je met emmers of tassen vol uit het bos komt. Je haalt zo je het voedsel weg uit de natuur voor de dieren. Die hebben dat nodig om de winter door te komen."
Je kunt overal eetbare wilde planten vinden, maar in een beschermd natuurgebied mag je ze niet zomaar plukken. Als de planten in overvloed groeien dan kun je er natuurlijk wat van meenemen. Wees wel bescheiden en laat ook wat staan. Eet geen bloemen of planten van de bloemist!
De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree. Bramen groeien dus vaak ook in het wild.
We spreken rond Katwijk en Noordwijk niet voor niets van een zeedorpenlandschap. Dus, alhoewel de regels zeggen dat het duin alleen op wegen en paden betreden mag worden, is er voor een korte periode (tot 15 september van dit jaar) een uitzondering voor het zoeken naar bramen.
Bramen zijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam. De braam is een vrucht die tjokvol antioxidanten zit. Deze stoffen zijn goed voor het lichaam en bestrijden onder andere kanker. Bramen bevatten veel vitamine C wat een goede stof is om de algemene vitaliteit te verhogen en het immuunsysteem aan te sterken.