Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 °C tot 3 maanden houdbaar.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Hoe kan ik best bevroren vis ontdooien? Vis kun je het best op temperatuur laten komen door deze de avond van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Door de vis te ontdooien in de koelkast blijft de vis vers, omdat deze op koude temperatuur blijft.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Do. Laat de vis op een langzaam tempo ontdooien in koud water of in de koelkast. De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de vis snel kan ontdooien. Na ongeveer een uurtje is de vis klaar en ready to go!
Bacteriën. Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.
Breng 1,5 liter water met het visbouillontablet in een ruime pan aan de kook. Leg de nog bevroren kabeljauw in het vocht en breng tegen de kook aan. Laat de vis in 8 minuten gaar koken op laag vuur.
Heb je de bevroren variant, laat deze dan eerst ontdooien in de magnetron. Anderhalve minuut is meestal voldoende. Pak nu een groot bord en strooi hier een beetje bloem op. De panga filet haar je door de bloem heen.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Zet de koelkast op maximaal 4°C. Verpak de vis in vershoudfolie of laat hem in de originele winkelverpakking. Leg de vis op de koudste plaats: onderaan de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere voedingswaren.
Kan ik verse vis invriezen? De verse vis en paling van Palingshop.nl kan gevacumeerd worden ingevroren en zijn diepgevroren tot 6 maanden houdbaar. Het beste is om de vis snel te consumeren.
Verse vis kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. En dit op een temperatuur van 2 en 7 graden Celsius. Wanneer je vis in een vacuüm verpakt, dan is deze langer houdbaar. Ga dan uit van 3 maanden.