Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet!Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
Toiletpapier in toilet
Vochtig toiletpapier is meestal afbreekbaar. Toch is het beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen, om verstoppingen te voorkomen. Alle andere doekjes voor persoonlijke hygiëne, zoals babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes, zijn niet afbreekbaar. Die moet u in de afvalbak doen.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Keukenrol of papieren zakdoekjes
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Gemiddeld gezien verdwijnt eenderde van het verbruikte drinkwater in een huishouden direct na een toiletbezoek zo het riool in, zonde dus. Je kunt ook met een emmer opgevangen regenwater je wc doorspoelen. Ben je nog lekker retro en doe je afwas met de hand, neem dan niet te heet water.
Geen stroom is dus geen water en dat betekent gewoon dat er geen koffie is. Wassen en scheren en toilet doorspoelen vallen dan ook subiet af, je gaat gegarandeerd stinken….
Vereisten voor een hoog toiletcomfort
Net zoals de geurzuivering en oriëntatieverlichting voor de nacht elektriciteit nodig hebben, zo hebben douchewc's dat ook.
Wc-papier trekt meer ziektekiemen aan
Onderzoek van The Sun heeft namelijk uitgewezen dat het bedekken van de toiletbril met wc-papier er juist voor zorgt dat er méér ziektekiemen worden aangetrokken.
Als je, behalve toiletpapier, zomaar afval door het toilet of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig. Dat kost geld en is slecht voor het milieu, omdat de pompen en roosters extra moeten worden schoongemaakt. Daarnaast kunnen verstopte rioolbuizen leiden tot overstromingen, viezigheid en stank.
Erger zijn de vochtige doekjes, vochtig toiletpapier, luiers, maandverbanden en tampons. Die horen absoluut niet thuis in het toilet. Ze zorgen voor de zwaarste problemen want ze vergaan niet en zorgen voor vuilophoping in de riolering.
Er zijn genoeg mensen die zweren dat vochtig toiletpapier de billen schoner maakt dan gewoon wc-papier. Toch raadt een arts aan deze doekjes niet meer te gebruiken. Mensen denken dat als ze bij het verschonen van hun kinderen babydoekjes gebruiken, ze deze zelf ook wel kunnen gebruiken.
Vochtig toiletpapier moet in de prullenbak
De gemeente is verantwoordelijk voor het schoonhouden van het riool, de waterschappen moeten het rioolwater schoonmaken. 'Vochtige doekjes geven ophoping en verstopping. '
Er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op, maar deze ligt ver na de productiedatum. Dit komt omdat billendoekjes conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels bevatten. Je kan dus gerust een hele hoop pakken op voorhand kopen, zonder je zorgen te hoeven maken dat ze slecht zullen worden.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Kan ik Yoni-tampons of -maandverband door het toilet spoelen? Yoni-tampons, -maandverband en -inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je ze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken. Doe het dus niet!
Wat kost water? Gemiddeld verbruiken we 130 liter water per dag. Het toilet doorspoelen kost 0,0043 euro per keer. Een gemiddeld kinderzwembadje vullen kost 17 cent en een kwartiertje de tuin sproeien kost 0,036 euro.
Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.
Van mensen die hiermee nog niet bekend zijn krijgen we vaak de vraag: "Waarom mogen wij ons wc papiertje niet gewoon doorspoelen, dat is toch onhygiënisch?" De reden dat je het toiletpapier in Griekenland in een prullenbak moet deponeren is dat de rioolbuizen in heel Griekenland erg smal zijn.
Een bidet is nou eenmaal hygiënischer en beter voor je dan wc-papier: Italiaanse maagdokters hebben relatief minder patiënten met urineweginfecties. Dat komt omdat het gebruik van het bidet helpt om bacteriën te verwijderen die zich aan de mond van de urinebuis en de blaas hechten.
Vooral op campings in Frankrijk hebben ze er een handje van om geen wc bril op de toiletpot te schroeven. Dat doen ze, denk ik, omdat het veel makkelijker schoon te houden is en de tijd dat de toiletten bezet zijn is veel korter. Helemaal nog niet zo gek bedacht door die Fransen maar comfortabel is het niet.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Je kent het vast van je vakantie naar Frankrijk of Spanje: je wc-papier mag niet in de pot verdwijnen, maar moet weggegooid in een aparte bak.
Bij het volledig doorspoelen gaat het gemiddeld om 6,7 liter per keer en bij het gedeeltelijk doorspoelen om 3,7 liter per keer. Het totale watergebruik voor het toilet is gemiddeld 30,2 liter per persoon per dag.
Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag.
Toilet zonder spaarknop: 10 liter per beurt. Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter per beurt. Douche zonder spaarknop: 10 tot 13 liter per minuut.