Meloen is vanwege zijn zacht zoete smaak erg geschikt als fruithapje voor je baby. Meloen is familie van de komkommer en is dus eigenlijk geen fruit maar een groente. Meloen laat zich goed kruisen tot andere soorten. Daardoor is er een enorme variatie aan meloen te koop.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Bereidingswijze: Halveer de meloen en schep met een lepel de pitjes eruit. Schil de meloen en rasp of snijd het vruchtvlees klein of pureer met de staafmixer tot een fijn hapje voor je baby. Om de moes wat steviger te maken kun je een schepje rijstebloem toevoegen.
Maar zeker vanaf vier maanden is dit een goede optie. Je kind went zo ook namelijk weer aan een nieuwe smaak. Baby TIP! Voor baby's die nog uit de fles drinken is het verstandig de watermeloen sap in een papfles te geven.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Voor baby's onder de 6 maanden zijn stukjes in een hapje namelijk nog niet zo fijn. Als je baby nog geen 6 maanden is, dan mag de hoeveelheid ook nog heel klein blijven, 2 kleine theelepeltjes is al genoeg. Het gaat er puur om dat je baby de smaak even in zijn mond heeft gehad.
De exacte voedingswaarde varieert van meloen tot meloen, maar over het algemeen zijn ze goed bronnen van: Bètacaroteen. Dit wordt door het lichaam van je baby omgezet in Vitamine A, wat goed is voor de ogen. En verder ook vitamine C, Kalium, voedingsvezels, foliumzuur, Vitamine B6 en Niacine (Vitamine B3).
De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor je baby: Fruit. Is je baby gewend aan geprakte mango, banaan, avocado, abrikoos en perzik? Dan kan je hem eventueel grotere stukken fruit geven, zoals stukjes appel, peer of meloen.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby. Zelfs volwassenen ervaren deze reactie soms (niet de luieruitslag ;)). Ananas is dus niet geschikt als eerste babyhapje. Introduceer het pas later, bijvoorbeeld na 8 maanden en in kleine beetjes, goed gemengd door ander eten.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Kinderen moeten nog leren om te kauwen en daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Als je je ergens in verslikt hoest je een paar keer zodat het weer naar boven komt, maar kinderen kunnen dit nog niet. Na de leeftijd van 5 jaar kun je stoppen met het in stukjes snijden.
9 - 10 uur: Fruitmomentje. Stukjes fruit, bijvoorbeeld 200 gram stukjes zacht fruit of een Olvarit 8+ fruitpotje of fruitknijpzakje.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Verrassend veel voedingsstoffen!
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: het bestaat voor 95% uit water! Maar daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant: deze beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden.
Watermeloen werkt als een natuurlijk diureticum en zorgt er zo voor dat je vaker moet plassen, maar zorgt niet voor een overbelasting van de nieren. Hou je vaker vocht vast, dan is watermeloen dus een ideaal natuurlijk middel om dit te bestrijden.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.