De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
Het middenstuk van uw beha dat tussen de beide cups zit en de eventuele beugels, moeten goed aansluiten tegen uw lichaam, vlak op de borstkast (en niet op borstweefsel). Er mag geen ruimte zijn tussen de huid en het middenstukje van de beha. Als het zweeft tussen uw borsten, is de maat niet juist.
Het maakt niet uit hoe goed gemaakt uw beha is, als u een verkeerde maat draagt zal hij nooit goed zitten of goed voelen. Als u echt pech hebt, kan een verkeerde maat ongemak en pijn aan schouders, buste en rug veroorzaken. Om te zien of u de juiste maat draagt, doet u de beha aan en bekijkt u uzelf in de spiegel.
Snijd je bh-band in je lichaam? Dan is je bh-band te strak en draag je waarschijnlijk een te kleine omvangs maat. Met de juiste omvangs maat moeten er nog twee vingers onder je bh-band passen. Snelle oplossing: sluit je bh op een losser haakje.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan.
Cup maat B is een kleine maat
Maar het wordt eigenlijk als klein beschouwd in vergelijking met de rest van de bh maten die verkrijgbaar zijn in de meeste ondergoed- en lingeriewinkels. Het hebben van een petite vorm met kleinere borsten betekent wel dat je kunt dragen wat je wilt zonder al teveel gedoe.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
Cup A en AA, minimale verschillen
Gewoonlijk gaat de cupmaat met intervallen van 2 cm omhoog, waarbij een verschil van 2 cm tussen de onderbuste en bovenbuste maten een cup A is, een verschil van 4 cm een cup B, enzovoort.
Je bh doet pijn onder je oksel doordat de beugel in je huid prikt? Dan is de beugel te groot of draag je een verkeerde snit. Duwt de beugel in of op je borstweefsel, dan is hij te klein en kan je beter één cupmaat groter proberen. Zorg dat de beugels je boezem niet raken.
Voor elk jaar dat je geen beha draagt, worden je tepels volgens onderzoekers ruim 7 millimeter gelift. Dat zou komen door de natuurlijke groei van je ondersteunend borstweefsel, wat gestopt wordt door een beha.
Je gaat er namelijk meer van zweten, waardoor je huidporiën verstopt raken en je huidirritatie kan krijgen. Er zijn zelfs onderzoeken die afraden om beha's te dragen: een onderzoek uit 2013 suggereert dat geen beha dragen juist kan voorkomen dat je borsten gaan hangen.
4. Je beha past niet goed. De verkeerde - en niet passende - lingerie kan pittige consequenties hebben voor je borsten. Wanneer een te kleine en te strakke bh draagt, is de kans aanwezig de beugel continu druk uitoefent op je buste.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Dus dáár gaat mijn intuïtie, want de borsten van 85A, 80B, 75C en 70D zijn allemaal even groot. Dat komt doordat de cupmaat is gedefinieerd als een verhouding tussen omtrek onder en over de borst. Een smalle dame heeft daardoor een grotere cupmaat dan een breder iemand met exact dezelfde borsten.
Maar als je een bandmaat groter kiest verandert tegelijk de cup grootte mee (cupmaat van 80B is gelijk aan die van een 75C). Je moet in dit geval kiezen voor een bh maat 80A, hiermee wordt de bandmaat ruimer en behoud je de cup grootte die je ook had bij bh maat 75B.
Cupmaten in Nederland
Een ander opvallend feit is dat er in Nederland vaker bh's in cupmaat E werden besteld dan bh's in cupmaat AA/A: 14,3% tegenover 7,1%.
Je borstomvang dien je met een lintmeter op te meten, op het zwaarste deel van je borsten en over de tepels. Zo zal je bij een verschil van 12,5 cm tussen de borstomvang en de omvangmaat een A cup dragen. Elke 2,5 cm extra omvang maken dat je een cupmaat groter dient te dragen.
Welke maat is cup E? De cup wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor cup E dat het verschil met de omvangsmaat 20 tot 22 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 65 hebt, dan heb je cupmaat E als de borsten, over de tepels gemeten, tussen de 85 en 87 cm zijn.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Als je dacht dat de cupmaat het einde van het alfabet niet zou halen, think again. De Amerikaanse Norma Stitz heeft de verbazingwekkende cupmaat ZZZ en een borstomvang van 102 centimeter. En niet door middel van implantaten.
Maat 75C wordt 80C. - De omvang is te groot en de cup is te groot: Kies de omvang 1 maat kleiner, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 70C.
Tiener bh's beginnen bij cup AA en gaan, afhankelijk van het merk, door tot cup B of cup C. Bij beginnende borsten of kleine borsten heb je misschien een cup AA nodig. Maar het kan ook zijn dat je een cup A of B nodig hebt. Bedenk dat maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen.
De gemiddelde leeftijd voor een meisje om te beginnen met het dragen van een beha is 11. Sommige meisjes hebben reeds rond 8 jaar een beha nodig, anderen hebben er geen nodig tot ze 14 zijn. Elk meisje is anders! Soms vragen meisjes die nog niet zo ontwikkeld zijn om een beha te dragen omdat een vriendin er een draagt.
Je kunt als tiener beginnen met een cup AA, maar misschien heb je een A, B of C cup nodig. Alles kan, geen enkele vrouw of meisje is gelijk.